måndag 25 februari 2013

Åsiktsförtrycket fortsätter: präst tvingas lämna SD
Skånskan berättar idag om prästen Helena Edlund som känner att hon måste lämna Sverigedemokraterna, för att kunna fortsätta arbeta inom Svenska kyrkan:

"Å andra sidan riktar hon kritik mot sina arbetsgivare, Svenska kyrkan, om att det inte går att representera SD om man är präst.
– Det går inte för att jag jobbar där jag jobbar. Man kan inte vara anställd i Svenska kyrkan och ens riskera att bli förknippad med SD. Det som inte är någon stor sak i de stora kretsarna blir det i en ankdamm som Svenska kyrkan, säger hon." 


Hon lämnar partiet på egen begäran, men man kan nog anta att det ligger påtryckningar bakom. En representant för kyrkan skulle säkert motivera det med någonting i stil med att "kyrkan står upp för alla människors lika värde, och det kan man inte kombinera med engagemang i SD, som har en främlingsfientlig människosyn". Att man skulle kunna tycka om människor, men ändå vara kritisk mot landets invandringspolitik är en omöjlig tanke i dagens Sverige.

Det finns fler präster som är aktiva i SD, och säkert många som är aktiva i andra partier. Man skulle kunna införa ett förbud för präster att överhuvudtaget engagera sig politiskt, då man skulle kunna hävda att de måste vara politiskt neutrala. Att däremot enbart förfölja sverigedemokrater blir endast ytterligare en del i åsiktsförtrycket i landet.

Helena Edlund har tidigare tagit strid för yttrandefrihet och mot kyrkans islamvurmande:

"En torsdag i augusti förra året brakade helvetet loss. Jag hade gjort det otänkbara när jag i artikelform använt mig av yttrandefriheten för att ifrågasätta Svenska kyrkans undfallande hållning mot islam och efterlysa en tydligare kristen identitet. Jag borde ha vetat bättre."

Det är synd att Helena inte istället valt att lämna kyrkan.
8 kommentarer:

 1. Fy fasen vad dom tjafsar i Svenska kyrkan!

  Jesus sade:
  "Fariseerna och de skriftlärda ha mottagit nycklarna till
  kunskapen:
  de ha dolt dem och icke heller gått in,
  och dem, som ville gå in, tilläto de inte.
  Men ni skola vara kloka som ormar och otämda (troskyldiga)
  som duvor." Thomasevangeliet (40)

  Kanske inte det lättaste beslut att ta i dagens läge att säga upp sig. Idag blir många tvungna att prostituera sig lite för ett drägligt (ekonomiskt) liv.

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Det verkar som om Helena bara lämnar sitt kommunala uppdrag för SD men inte går ur partiet.

  SvaraRadera
 3. Det råder yrkesförbud inom Svenska Kyrkan. Exempelvis så kan en man inte bli prästvigd om han är motståndare till kvinnliga präster. Så jag blir inte förvånad när jag läser om Helena. Politikerna styr kyrkan och har satt sig själva till att forma teologin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt vansinnigt.

   Präst på åskådarläktaren

   Radera
 4. Jag lämnade kyrkan förra eller förrförra året. Min fru också.
  Som kristen funderar jag på att ansluta mig till en annan protestantisk kyrka. Det bästa vore förstås om teologiskt konservativa präster, även då kvinnoprästmotståndare och abortmotståndare, bildade en ny kyrka i de tidiga kyrkornas efterföljd, de som förföljdes av kejsar Nero.

  Tappade inte kyrkan kompassen redan när man vigde den första kvinnliga prästen? Det var murbräckan. Sedan har den gradvis avvecklat sig. Var på ett barndop när den kvinnliga prästen påstod att det inte spelade någon vilken religion man tillhörde!

  Man kan naturligtvis tolka Jesus på olika sätt, som den milde, kärleksfulle, men hur hanterar man i så fall de många
  exemplen på motsatsen i Nya Testamentet?

  Det typiska för dagens kristna och för kyrkan är att man
  ryggar för alla obekväma spörsmål. Inte minst sviker man sin flock, när man inte ger någon praktisk vägledning i t ex
  asylfrågan. Man ställer aldrig de svåra avvägningsfrågorna utan inriktar sig fegt på att vara emot alla begränsningar. Eller är man inte det? Varför tillåts vi sväva i ovisshet.

  Sedan de här hemska prästerna: Brunne, Klein och Hammar, ulvar i fårakläder. Mitt paradexempel rörande Klein är en artikel hon skrev i Aftonbladet för några år sedan, som fick rubriken "När skall Gud tröttna på kristna?" Frågan relaterade till att Svenska Missionsförbundet avskedad en lesbisk präst som ville samleva med en annan kvinna. Men hon kunde med en större rätt ställt samma fråga om muslimer och judar.

  Nu framställde hon dem indirekt som ett under av tolerans jämfört med alla efterblivna kristna. Kristofobins rötter är
  förstås det faktum, att den bland obildat vänsterpack
  uppfattas som den vite mannens religion, trots att kristendomen i dag har fler anhängare i tredje världen än i den vita världen.  SvaraRadera
 5. Sverige har rena pseudodemokratin!

  Och så hade Palme mage att uttala "diktaturens kreatur"..

  Så har det länge varit i detta land; förtryck mot oliktänkande, i många fall med att bli kastad i fängelse som följd, under förevändning "hatbrott" när man uttalar vardagliga sanningar och beskriver folk med korrekta adjektiv.
  Skäms, Sverige!!

  SD 2014

  SvaraRadera
 6. Obegripligt.
  Alla kristna är idioter.
  Alla sverigedemokrater är idioter.
  De är ju i princip samma skrot och korn redan från scratch, så det är helt barockt att hindra dem från att mötas.

  SvaraRadera
 7. http://helenaedlund.blogspot.se/2013/02/31-vad-ar-det-egentligen-som-hander.html?m=1

  SvaraRadera