torsdag 21 februari 2013

Hollands uppvaknande: Pim Fortuyn II


Kära vänner, jag hoppas att ni inte misstycker, men här kommer ytterligare ett klipp med den avlidne Pim Fortuyn. Att jag vill presentera detta för en svensk publik, beror förstås delvis på min koppling till Holland, och landets historia, men även för att det är intressant för Sveriges nuvarande situation. Klippet nedan är alltså från 2002, men redan då hade den holländska debatten släppt trams kring rasism, främlingsfientlighet, 30-tal osv, och börjat diskutera problemen.

Avsnittet kommer från en serie, liknande det svenska "Sommarpratarna", och inleds med ett par kommentarer kring en debatt som vi tidigare tittat på. I dagens Sverige jämställs kritik mot invandringspolitiken med okunskap och inskränkthet, vilket förstås är helt felaktigt. Jag brukar själv skämtsamt kalla mig för en omvänd Jan Helin; medan han predikar massinvandring, men föredrar att själv slippa mångfalden, uppskattar jag mångfald och olika kulturer i min vardag, men tror inte att det är en bra politik för landet. Detta gällde även Pim Fortuyn, som trots allt var professor i sociologi, men tvingades bemöta trams från inskränkta pk-människor. Denna diskussion, och föregående, var alltså möjlig i Holland för tio år sedan, medan vi Sverige ännu inte nått dit. När ni tittar på klippet, skulle ni kunna föreställa er ett liknande civiliserat samtal med Jimmie Åkesson?


1 kommentar:

  1. Helt underbart att du fortsätter din folkbildning! Så fascinerande att det gick att föra ett så civiliserat samtal i Holland redan 2002...Och så en intervjuare i Panamahatt. Respekt!
    Samtidigt en gnutta sorg över Pim Fortuyns öde. Tänk vad den mannen kunde ha betytt för Europa.

    SvaraRadera