torsdag 21 februari 2013

Utmärkt försvar av Avpixlat
I de etablerade medierna gör man, i sina försök att misskreditera Avpixlat, också mycket reklam för den. Medieetablissemanget, vant vid att stå oemotsagt, kallar den också rutinmässigt för hatsajt.

Idag går f.d. kammaråklagare Rolf Hillegren ut och försvarar sajten, genom att påpeka oriktigheten i den kritik som trumpetats ut. Hans analys är så klockren att jag egentligen inte har mycket att tillägga. Hillegren bekräftar också att attackerna mot Avpixlat gjort att allt fler får upp ögonen för denna nyhets- och diskussionssida:

"Jag ska avlägga en liten bekännelse. Som jag förstått det så anses det bland dagens journalister och vissa självutnämnda skönandar inte riktigt rumsrent att läsa sajten Avpixlat. Men trots det har jag sedan drygt ett halvår regelbundet besökt denna sajt.  Dessförinnan kände jag knappt till dess existens."


Han sågar därefter de ständigt förekommande epiteten:

"Avpixlat beskriver sig själv som kritisk till den förda invandrings- och integrationspolitiken, mångkulturen samt islam. Om denna inriktning uppstår ingen tvekan för den som besöker sajten. Däremot har jag inte funnit stöd för att det skulle vara rättvist att använda någon av de i föregående stycke nämnda beteckningarna. Jag bortser då ifrån att orden rasist och främlingsfientlig genom flitig demagogisk användning i media numera förlorat sina ursprungsbetydelser. Och när det gäller ordet islamofobi så är det helt oanvändbart för seriösa skribenter. Däremot fungerar det utmärkt för den som vill misskreditera sina meningsmotståndare och sådana opinionsbildare finns det gott om."

Hillegren förstår också varför de fria medierna idag är helt nödvändiga:

"Förutom att det redaktionella materialet ger information och infallsvinklar som man inte påträffar i den etablerade pressen finner jag ofta tips om sådant som är läs- eller hörvärt på annat håll. Senast i söndags (17/2) blev jag uppmärksammad på en intressant intervju med Åke Ortmark i P4. Om journalistkåren bestod av medlemmar med hans ärlighet och integritet skulle Avpixlat vara fullständigt obehövlig. Sajtens existensberättigande beror helt enkelt på att den vanliga pressen inte fullgör sitt uppdrag – att informera i stället för att agitera."

Slutligen blir det en rejäl sågning av journalistkåren:

"I dagens läge förefaller det svårt för att inte säga omöjligt att finna en journalist som endast söker sanningen och är beredd att redovisa den även om den strider mot journalistens privata världsbild. Envar sin egen agitator, tycks devisen vara för de flesta och större delen av journalistkåren förefaller vara maniskt sysselsatt med självskadebeteende genom att ständigt arbeta på att försämra sitt redan dåliga rykte. Min slutsats blir – i vart fall tills vidare - att det är denna yrkesgrupp som genom osakliga skriverier utan underbyggda påståenden placerat  Avpixlat i en skamvrå där många av sajtens belackare själva vore väl värda en framskjuten plats. Ett närmare studium med objektivitet och ärlighet som ledstjärna skulle förmodligen ge vid handen att Avpixlat inte på långa vägar förmår leva upp till den negativa bild som den begåvats med av okritiska eller illvilliga journalister."

Jag tror att många människor nu vant sig vid att journalisterna har en egen agenda, men egentligen är det ju helt absurt. Om denna kår och deras medier vill återfå någon som helst relevans, är det hög tid att de återgår till sitt egentliga uppdrag; att utforska och skildra verkligheten.2 kommentarer:

  1. Det är nästan så att det kanske går att få hoppet tillbaka. Många bäckar små. Jag antar att du redan har läst Schaerström i Vallentuna Fria Tobbe...

    /Magnus

    http://vallentunafria.se/2013/02/19/speakers-corner-migrationsdebatten-full-av-logner-och-onodigt-polariserad/#comment-9864

    SvaraRadera
  2. Journalistkåren är numera missnöjd med sin förhållandevis undanskymda roll att rapportera vad verkliga beslutsfattare gör och vill nu själva vara med och styra. Därav vinklandet, mörkandet och det rena ljugandet.

    SvaraRadera