söndag 3 februari 2013

Hönan och ägget
Vilket kom först - hönan eller ägget? Denna liknelse är värd att dra upp när någon ohederligt hävdar att en konsekvens av något i själv verket skulle vara orsaken till det. Idag blir vi serverade ett utmärkt exempel på ett sådant resonemang.

"De orter i Sverige som har störst sociala problem har få invandrare, konstaterar chefen för Reforminstitutet Stefan Fölster i en ny rapport.I dag pågår en pseudodebatt om invandringens effekter, anser han."

"Av de fem sämsta orterna i indexet över mänsklig utveckling har fyra exceptionellt få invandrare. De 20 sämsta orterna har färre invandrare än genomsnittet medan de 20 bästa har fler, skriver Fölster i Dagens Nyheter."

Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att frånvaron av flyktingar leder till problem, och att lösningen då blir att fylla dessa kommuner med flyktingar. I verkligheten är det nog snarare så att de större och framgångsrikare kommunerna drar till sig både svenskar och invandrare. GP drar till och med till med rubriken "Fler invandrare - färre problem", vilket måste vara höjden av ohederlighet. Även om en del invandringsvurmare kanske skulle vilja slå mynt av Fölsters inlägg, menar han själv snarare att dessa kommuners problem inte har något med invandring att göra:

"Det finns en rad mekanismer som gör att en ort får problem, bland dem fallande fastighetspriser, höga nybyggnadskostnader, dålig konkurrenskraft på lönemarknaden och ett kommunalt utjämningssystem som enligt forskare är negativt för tillväxten i svaga orter."

Självklart innebär en stor utflyttning, inte minst av unga och välutbildade människor, problem för en bygd. Lösningen för en sådan bygd är dock knappast att istället fylla den med personer från Mellanöstern och Afrika, vilket garanterat kommer att leda till nya och värre problem. Grundproblemet i dessa gamla bruksorter är brist på arbetstillfällen, vilket inte heller är en gynnsam grund för stort flyktingmottagande. Idag tar en del döende kommuner glatt emot ett asylboende eftersom det kortsiktigt innebär pengar från staten. Antagligen hoppas man att dessa flyktingar sedan skall söka sig vidare till större orter. Om de däremot stannar kvar, sitter kommunen med ett långt större problem, då socialbidrag och kriminalitet skjuter i höjden. Exempel på denna utveckling är Söderhamn och Borlänge.

De gamla bruksorterna som ännu har få invandrare, har visserligen sociala problem kopplade till arbetslösheten, men vi kan nog förmoda att gruppvåldtäkter och personrån inte hör till dessa. Orter som Malmö, Landskrona och Södertälje skulle vara Edens lustgård enligt invandringsfanatikernas resonemang, men vi vet att så knappast är fallet.

Artikel i DN
4 kommentarer:

 1. Ett flertal på vänsterkanten har hyllat inlägget. Tidigare hyllade de Norberg och Segerfeldt. Världen är inte som den var...

  SvaraRadera
 2. Man må være bra dum om man skal tro på dette sprøytet !

  SvaraRadera
 3. Nja ideologin som förenar kallas kulturmarxism. Båda sidor använder det för att uppnå sina mål genom att förtrycka det som just nu är folket.

  SvaraRadera
 4. Till norsken: Nu har jag kollat upp vad "spröyt" betyder...syftar du på gammelmedias alster eller mitt inlägg?

  SvaraRadera