lördag 9 februari 2013

Krönikan vi aldrig trodde vi skulle få se


"Pk-eliten borde först ta en titt på sig själva"


De senaste dagarna har det pratats väldigt mycket om så kallat näthat, främst i form av hot mot kvinnliga skribenter. Som jag här tidigare deklarerat, hatar jag varken Lisa Bjurwald eller Åsa Linderborg, utan försöker bemöta deras attacker med argument. Helst skulle jag sett att de också sänkte tonläget något, och upphörde med att stämpla alla andra som "nazister", "högerextremister" osv.

I detta får jag nu stöd från ett mycket oväntat håll; nämligen Pk-krönikören Fredrik Virtanen.

"Men vad som saknats i debatten efter ”Uppdrag gransknings” starka film i veckan är den så kallade pk-elitens eget ansvar.
Jag kan inte låta bli att se mitt ansvar, kollegors ansvar, bloggares ansvar och twittrares ansvar­.
När den ­senaste näthatkampanjen klingat av, när medietwittrarna kliat varandra på ryggen och tagit jättekraftigt avstånd från pöbelns hemsk­heter, så återgår allt till det vanliga.
Då sitter varumärkesbyggande medieentreprenörer där igen med aggressiva och småhatiska angrepp på människor och företeelser i ett vildsint ordbajsande som kommit att upphöjas till debatt."

Det är smått sensationellt att en medlem av Stockholm varma ankdamm själv använder uttrycket "Pk-elit", och dessutom menar att de själva satt en ton som är onödigt uppskruvad.

"Marginaliserade blir i stället de som aldrig någonsin bjuds in i pk-elitens storstadsvärme och vad gör de? De ­hatar ännu mer. Det är den enda röst de har.
Starkare lagar mot hot och förtal och mer resurser till rättsväsendet är goda förslag. Men en pk-elit som själv är anständig är betydligt effektivare."

Eftersom vanliga människor är utestängda från Stockholms redaktioner, och numera även kommentarsfälten, blir fria medier som Avpixlat nödvändiga. Det händer förstås att kommentarer på dessa sidor går över gränsen, men jag är övertygad om att det är ett resultat av det ständiga föraktet och skällsorden från just Pk-eliten. Vad förväntar sig en Katarina Mazetti egentligen för svar på en krönika där hon i nedsättande ordalag hånar både sverigedemokrater och svenskar i stort?

Om ni öppnar upp debatt och kommentarsfält även för oliktänkande, samt tänker på hur ni själva uttrycker er, så ska ni se att tonläget förbättras även hos motståndarna.

3 kommentarer:

 1. Rakryggat (äntligen !) av Virtanen. Beträffande Mazetti tror jag hon är ärligt häpen över att någon kan ta illa upp när hon grovt förolämpar svenskarna eftersom det i hennes värld inte existerar några svenskar. Att det däremot finns kurder, samer och romer kan vi nog utgå från att hon tycker, varför en motsvarande krönika skulle stämplas som grovt rasistisk av Mazetti.

  SvaraRadera
 2. Ja, någon sa att Mazetti nog inte var van vid att bli motsagd, och så är det nog. Hon skriver allstå ett inlägg på Avpixlat, och blir uppriktigt kränkt av att folk där inte håller med henne...så till den grad att hon ägnar halva nästa inlägg åt att återigen förolämpa dem och framställa sig själv som en martyr.

  SvaraRadera
 3. Bra Virtanen! Du tänker alltså är du värd respekt.
  Efter att ha hört Mazetti på radion igår är jag benägen att hålla med dig Tobbe. Hon är nog inte van att motsagd. Hon lät på gränsen till hysterisk i radion tyckte jag.

  /Magnus

  SvaraRadera