måndag 18 februari 2013

Mer invandring och generös välfärd - Centerns nya irrfärder
Det första idéprogrammet som togs fram inom Centerpartiet var så bisarrt, att partiledningen var tvungen att sätta ner foten och försöka komma fram till ett nytt. Idag presenterades då partiledningens förslag, som ni kan läsa i sin helhet här. Som väntat är det 22 sidor av nonsens och floskler. Jag tänker rikta in mig på de verklighetsfrämmande delarna kring migration, som förstås inte alls går ihop med delarna kring välfärd.

"Migration berikar
I århundraden har människor kommit till, men också lämnat, Sverige. Mellan 1850 och 1930 tog omkring 1,2 miljoner svenskar båten över Atlanten till följd av fattigdom, magra skördar och religiös förföljelse. Idag söker sig människor istället till oss i Sverige.
Sverige blev, och är, ett välmående land tack vare omfattande utbyte med omvärlden. Ett utbyte som handlar om såväl invandring och utvandring som handel och internationellt samarbete. Ökad migration och handel är delar av den tilltagande globaliseringen. Den som begränsar utbytet med omvärlden begränsar också Sveriges möjligheter att utvecklas.

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Det är en styrka. Öppnare gränser gör att avståndet mellan människor minskar och att kontakterna mellan olika delar av världen stärks. Utan invandring skulle Sverige vara ett fattigare land, såväl ekonomiskt som kulturellt och intellektuellt."

Talet om svensk utvandring på 1800-talet börjar bli rejält uttjatat, och är dessutom osakligt på många sätt. Jag får väl återigen förklara att invandring till USA på 1800-talet inte alls är samma sak som invandring till Sverige på 2000-talet. Invandrarna kom huvudsakligen från Europa, och möttes inte av några som helst skyddsnät. De nyanlända var tvungna att själva försörja sig, och kunde knappast ställa en mängd krav på det omgivande samhället.

Ja, självklart är handel med omvärlden positivt för Sverige, precis som det är för alla andra länder. Vad det har med en stor invandring från Afrika och Mellanösterna att göra, är dock fullkomligt obegripligt. Resten av formuleringarna är rena floskler, självklart inte utvecklade på något sätt. Hur är mångkultur en styrka? Minskar det verkligen avståndet mellan människorna, eller kan det möjligen vara tvärtom? Det skulle även vara intressant att få veta hur Sverige blir rikare av exempelvis afghansk och somalisk invandring, inte bara ekonomiskt, utan även intellektuellt. Vilka nya intellektuella idéer har vi fått från Somalia och Afghanistan? Nej, jag räknar inte islam som ett intellektuellt framsteg.Man verkar ha tagit bort formuleringen "fri invandring", men att den skall vara enorm står bortom alla tvivel:

"Centerpartiet strävar efter öppna gränser, fri rörlighet och en generös flyktingpolitik. För ett parti som bygger sina värderingar på alla människors lika rätt och värde finns inget annat logiskt ställningstagande än att verka för en värld där människor kan röra sig fritt över gränserna. Den ömsesidiga fria rörligheten inom EU bör utvidgas så att den omfattar hela världen.

Centerpartiet vill fortsätta att avlägsna de hinder som finns för enskilda människors rörlighet i världen. Vi vill se en framtid där Sverige är ett land dit människor kommer med en dröm om ett bättre liv och bidrar till att bygga vårt samhälle."

Sedan kommer då avsnitten som slår fast att Centerpartiet vill ha stora välfärdssystem, vilket inte alls går ihop med kraven på ohämmad invandring:

"En offentligt finansierad skola, vård, omsorg, brottsbekämpning och ekonomisk grundtrygghet främjar social rörlighet och värnar omsorgen om varandra. Ett centralt mål för Centerpartiet är att det ska finnas likvärdiga möjligheter att arbeta, bo, leva och driva företag i hela vårt land.

Människor har en rad grundläggande behov: mat, kläder, boende och vård. Det är uppenbara exempel på nödvändigheter som vi har ett gemensamt ansvar för att alla ska ha tillgång till. De som drabbats av sjukdom, funktionsnedsättning eller arbetslöshet bör därutöver garanteras en ekonomisk trygghet som förhindrar att de fastnar i livslång fattigdom och som ger den enskilde stöd att ställa om och komma tillbaka. Efter ett avslutat arbetsliv, ska man vara trygg i försörjningen för resten av livet."

Öppna gränser och ekonomisk trygghet hela livet, alltså. Det är helt uppenbart att Centerpartiet idag inte kan presentera någon som helst realistisk politik. Jag är mycket nyfiken på vilka de 4% är, som anser att detta parti är det absolut bästa för Sverige.

3 kommentarer:

 1. På presskonferensen tog hon upp några delar av idéprogrammet som kan bli realpolitik inom det närmaste decenniet, däribland fri invandring.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde man förpassat denna idé till någon sorts framtida vision, men närmaste decenniet alltså...Tja, det kanske inte är så dumt om de åker ur riksdagen iallafall.

  SvaraRadera
 3. Ja, de gör dom nog. Centern var ju från början ett bondeparti - vart tog bönderna vägen?
  Gammal dam.

  SvaraRadera