måndag 18 februari 2013

Marine Le Pen - ljusets drottning


...är rubriken jag själv skulle satt, istället för Aftonbladets "Extremhögerns drottning på väg mot makten".

Det finns naturligtvis många skillnader mellan Sverigedemokraterna och franska Front National, men jag skulle ändå vilja kalla partiet för vår motsvarighet i Frankrike. Precis som SD, kritiserar FN både massinvandring och islamisering, och liksom här står de för den enda folkliga oppositionen mot det politiska etablissemanget. Sverigedemokraterna är här nu tredje största parti, en position som FN haft länge, och precis som SD står FN mot ett maktparti till höger, och ett annat maktparti till vänster.

Artikeln i Aftonbladet är skriven av pk-krönikören Petter Larsson, men om man läser den kritiskt, framgår det ändå mellan raderna att Marine Le Pen är värd all aktning. Siffrorna talar ett tydligt språk; allt fler fransmän får upp ögonen, och det går bra för Fronten:

"Fransmännen tycker som vi, jublade Marine Le Pen inför ett par tusen aktivister i den fashionabla parisförorten Boulogne-Billancourt i slutet av januari. Dagen innan hade en opinionsmätning visat att allt fler sluter upp kring Front Nationals världsbild."

"I förra veckan kom dessutom en mätning, denna gång från ansedda TNS, som pekar på att allt fler kan tänka sig just Marine Le Pen som den ledaren."

"Förra året drog man ihop 18 procent i presidentvalets första omgång. Och kurvan pekar uppåt. Var tredje fransman säger sig nu ”helt” dela Frontens åsikter. Nästan lika många, 27 procent, kan tänka sig att rösta på den."

Precis som i Sverige måste partiet dock arbeta mot den svartmålning som bedrivits av medie- och politikeretablissemang:

"Överallt i Europa är de främlingsfientliga och moralkonservativa idéerna spridda långt utanför de högerradikala partiernas väljarkårer. Men att ha ett brett stöd för sina åsikter innebär inte automatiskt valframgångar. Frontens dåliga rykte som extremistparti måste också tvättas bort. Det är Marine Le Pens stora projekt. Redan när hon för två år sedan vann striden om ordförandeskapet lanserade hon ”La dédiabolisation”, avdemoniseringen."

Sverige ligger några år efter utvecklingen i exempelvis Holland och Frankrike, men jag är övertygad om att även vi om några år kommer att kunna vända skutan, precis som Le Pen kanske snart kan göra:

”Frankrikes situation innebär en möjlighet att ändra 40 års politik, säger Marine Le Pen i Boulogne-Billancourt. Hon har nog aldrig haft mer rätt."

Festligt nog dök denna artikel upp när jag höll på att översätta och texta ett anförande som Marine Le Pen höll i Europaparlamentet. Många beundrar Nigel Farages (UKIP) insatser i detta parlament, men mina egna favoriter förblir far och dotter Le Pen. Så snart textningen är klar, lägger jag upp anförandet här.

2 kommentarer:

 1. Jag fastnade för denna formulering:

  "44 procent ser partiet som 'patriotiskt med traditionella värdringar' snarare än det mer korrekta 'högerextremt och främlingsfientligt'."

  Petter Larsson vet förstår bättre vad som är det korrekta än vad nästan hälften av det franska folket gör.

  Och så naturligtvis det numera ständigt återkommande: "tysk ölstuga på 30-talet"

  Så skall en slipsten dras!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag noterade dessa meningar också, men jag tänkte jag skulle fokusera på det positiva denna gång, som trots allt framgick mellan raderna. Det där med 30-tal är som du säger ständigt återkommande, så man reagerar knappt längre. Vi som faktiskt läst en del om NSDAP och 30-talet, ser inte många likheter med varken FN eller SD.

  SvaraRadera