torsdag 7 februari 2013

Näthat som maktens verktyg
Det pågår för närvarande en medveten sammanblandning av två olika fenomen. Det första är det riktiga näthatet, som riktas mot kvinnor i offentligheten, och uttrycks som rena hot, ofta av sexuell karaktär. Det andra är den kritik mot makten som förekommer på fria sajter som exempelvis Avpixlat. Dessa fria sajter, och den samhällskritik som där framförs, är helt nödvändiga i det stängda svenska debattklimatet.

Det senaste exemplet på denna taktik är gårdagens Uppdrag granskning. Programmet inleds med att kvinnliga debattörer får läsa upp hot som riktats mot dem, hot som är både grova och idiotiska. Sedan dyker dock sammanblandningen upp:

"Annars är det två ämnen som är extra känsliga, enligt alla kvinnor vi pratar med. Det ena är att kritisera högerextrema krafter, eller att skriva negativt om Sverigedemokraterna. Det andra är att överhuvudtaget uttrycka en feministisk åsikt."

Problemet i Sverige, och det som orsakar denna ilska, är att det i offentligheten enbart skrivs negativt om Sverigedemokraterna. Denna propaganda matas ut dag efter dag, och det är knappast konstigt att många människor blir upprörda. Då deras invändningar inte kan framföras via traditionella kanaler i offentligheten, blir det fria sajter och kommentarsfält som återstår. Det är dock djupt ohederligt att likställa denna berättigade vrede med de idiotiska hot som skickas till kvinnliga debattörer. Själv hatar jag varken Åsa Linderborg eller Lisa Bjurwald, men jag tycker de har fel, är odemokratiska och har alltför stort inflytande, vilket jag också argumenterar för, bland annat här. Jag skulle dock aldrig få för mig att hota dem, eller skicka kränkande meddelanden.

Man skall komma ihåg att personer som Linderborg och Bjurwald inte är några stackars sårbara kvinnor, utan i högsta grad makthavare, som går andra makthavares ärenden. Som maktens megafoner förtjänar de att bemötas. Detta skall dock ske med argument, inte med hot och debila förolämpningar, som endast slår tillbaka mot dem som skickar dessa.

Sedan är blir det lite patetiskt att dessa mediefigurer reagerar endast för att det drabbar dem själva. SD-kvinnor har länge utsatts för hot med liknande innehåll, utan att det rönt någon större uppmärksamhet. Gissningsvis tycker Linderborg och Bjurwald att detta egentligen är bra och berättigat.

Om detta skriver Mats Dagerlind på Newsmill:

"Varför fanns bland alla dessa högläsande kvinnor i Uppdrag Gransknings trailer exempelvis inte någon av alla de Sverigedemokratiska politikerkvinnor som utsätts för minst lika obehagliga upplevelser som Åsa Linderborg? Och varför detta ensidiga val av garvade journalistkvinnor med resursstarka medieplattformar till sitt förfogande, som samtliga dessutom talar i egen sak i stället för att ge röst åt de många unga tjejer därute som dagligen utsätts för näthat långt under medias radar?"

Mediernas kampanj mot "näthatet" är inget annat än en fortsatt kampanj mot oppositionella åsikter. När avvikande åsikter i exempelvis invandringsfrågan började dyka upp i kommentarsfälten, stängde man helt sonika dessa. Nästa mål blir nu all övrig opposition på nätet, som man först stämplar som "näthat", för att sedan kunna förbjuda även denna.

5 kommentarer:

 1. Vill dom att allt ska gå under jorden som många islamistiska rörelser gör?
  Personligen tycker jag att ett och annat blasérasistiskt uttalande i ett öppet forum är "nada" i jämförelse.

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Det var Lindeborg som drog igång hatkampanjen genom att kalla sverigedemokrater för "kräk". Här är beviset:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article11754874.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste artikeln; hon kallar inte sverigedemokrater för kräk, hon kopplar bara ihop dem med dem.

   Hon skriver att hon är skrämd av samhällsutvecklingen, det är kanske därför hon skriver som hon skriver.

   Redan 2009!

   Radera
  2. TV-programmet var bra - visade inte ensidigt näthat utan direkta hot mot personer som endast visar sig och säger nå´t. Tom utseende kommenteras. Näthat är illa nog men här förekom otäcka direkta hot. De personer man intervjuade var ju fega och stod inte för vad man skrivit. Det finns tydligen riktigt många coco individer där ute....Bra om IT-polisen sätter till resurser även här när de samtidigt jagar barnporr. Verkar vara många personer som ägnar sig åt båda avarterna! Glad att denna blogg håller en så bra standard!
   Gammal dam

   Radera
 3. Skulle säga att i och med Jan Guillous krönika har sammanblandningen både avslutats, och gått steget fullt ut genom separatorn. Kvar finns bara "näthat + SD=sant"

  Citat:

  "Jag påstår inte att alla sverigedemokrater är sexuellt frustrerade näthatare. Det tror jag absolut inte. Däremot tror jag att alla sådana näthatare är sverigedemokrater."

  Lite komiskt, med tanke på att den flitigast citerade näthataren, han som ville våldta, mörda, stycka och steka i smör, anhölls i höstas. Han visade sig vara socialdemokrat.

  Fast det glömde de väl berätta för Guillou....

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1100721-hundratals-hotbrev-over-hela-landet

  /Andvare

  SvaraRadera