måndag 18 februari 2013

Rasistchock i Oslos tunnelbana


"I don't want any gypsies on board. Get off please."Detta utropades av en tunnelbaneförare i Oslo i morse. En pendlare vid namn  Jørgen Jensehaugen berättar för Osloby:

"Jeg ble veldig sjokkert over at man på et offentlig transportmiddel kan be en hel etnisk gruppe om å forlate stedet."

Det kan verka förvånande att en man i vårt lite frispråkigare grannland låter som en nervös södermalmsbo, men Jörgen är stipendiat i historia och Mellanöstern-expert. Jo, sådana människor finns även i Norge. Som alla förstår var förarens uppmaning inte baserad i någon ideologi kring etniska grupper, utan han ville antagligen bli av med tiggare och ficktjuvar från vagnen. Dessa verkar dock kunna köras bort:

"Osloby har snakket med en T-banefører som kan fortelle at det ikke er en policy fra ledelsen at man ikke skal ha sigøynere ombord, men det er en prosedyre at førerne skal melde ifra til trafikklederen hvis man ser sigøynere som tigger eller spiller på T-banen for å samle inn penger. Da vil trafikkleder sende vektere for å fjerne de som plager andre passasjerer."

Naturligtvis blir det sedan proffsens tur att uppröras. Diskrimineringsombudsmannen Sunniva Ørstavik säger:

"Dette er opprørende at vi i 2013 kan snakke sånn om en folkegruppe. Men jeg synes ikke vi skal gjøre t-baneføreren til et enkeltstående råttent eple i kurven. Dette knytter seg til en type hatsk retorikk om romfolket som både menigmann og makthavere har benyttet seg av. Det skjøt særlig fart i sommer, men har en lang forhistorie."

Detta är ett vanligt resonemang även i Sverige. När det blir problem kring romer, så bottnar det i svenskens nedärvda fördomar, förföljelse på 1600-talet osv, men det handlar absolut inte om gruppens beteende i nutid. Exakt samma fördomar verkar ha uppstått spontant kring romerna i alla tider och i alla länder, där man av någon anledning fått för sig att de skulle syssla med tiggeri och stölder.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar