tisdag 12 februari 2013

SD avgör till förmån för de äldre


Per Ramhorn (sd)
"Maten har stor betydelse för alla och i synnerhet för äldre. Undernäring är vanligt bland pensionärer och svårigheten att få äldre att äta kan vara ett problem i sig”. Det skriver en rad socialdemokratiska riksdagsledamöter, däribland kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad, i en motion. Hon och de andra tycker att dagens system ”slår hårt mot många äldre med lägre inkomster”. I en liknande motion är partikamraterna Kerstin Engle och Kerstin Nilsson inne på samma spår. De anser att ”mat är en del av den medicinska vården”, och vill att regeringen ska få i uppdrag att se över möjligheten att låta kostnaderna för mat inom äldreomsorgen ingå i maxtaxan."

Ovanstående är SvDs sammanfattning av socialdemokratiska motioner för att låta de äldres matkostnader ingå i maxtaxan, det vill säga inte betalas av patienten själv över ett visst belopp. Kravet har idag behandlats i socialutskottet, och har fått bifall, då SD ställer sig bakom förslaget. SDs socialpolitiske talesman Per Ramhorn säger:

"Jag tycker att det här är så pass viktigt att jag vill ta upp det igen, helt enkelt. Det är en självklarhet att maten bör ingå i maxtaxan, för den är en del av den medicinska behandlingen inom äldreomsorgen. Det är också en symbolisk fråga. Man ska inte ta hutlösa priser för maten, den är så pass viktig för de gamla."

Det är intressant varje gång SD genom sin vågmästarroll fäller ett avgörande. Dels för att det visar att Allians-regeringen faktiskt inte har egen majoritet, men framför allt för att SDs positioner verkar handla om sunt förnuft i enskilda frågor, istället för något blocktänkande eller taktiserande. Man avstår också från att fälla regeringens förslag i onödan, vilket man skulle kunna göra, om man drevs av något behov av att hävda sig, eller "röra om i grytan".

Allra intressantast i sammanhanget är Alliansens reaktion. Centerpartisten Anders W Jonsson konstaterar att en sådan reform skulle kosta "oerhört stora belopp" och tillägger:

"Ytterst kokar det här ned till en kostnadsfråga"

Man tänker då omedelbart på att detta resonemang aldrig gäller flyktinginvandringen, där det ju inte finns några spärrar eller kostnadsdiskussioner. När det gäller mat till våra äldre är det dock tydligen mycket viktigt att tänka på kostnaderna och undvika "oerhört stora belopp". Vad är det för människosyn?

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Ge dom bättre mat också som går att äta utan att lida. Tycker också SD verkar använda sin vågmästarroll ganska sunt. Absurt dock att det tycks vara omöjligt för SD att få stöd för en endaste motion.

    Hittade dock en på lokal nivå som dock tycks ha förlorat sin mening:

    http://op.se/lanet/ostersund/1.5507300-sd-far-stod-av-ovriga-politiker

    /Magnus

    SvaraRadera