tisdag 5 februari 2013

Tankar kring Ms utspel
Sverigedemokraterna har i åratal tystats och demoniserats av en enda anledning; att man vill minska invandringsvolymen. När nu Moderaternas regeringsmakt hotas, är detta plötsligt inte alls kontroversiellt längre, och Tobias Billström skickas fram för att stämma i bäcken. Linus Bylund (sd) har naturligtvis rätt när han tycker att en "svulstig ursäkt" är på sin plats. Eftersom detta på sätt och vis är ett sensationellt utspel, har det naturligtvis sanktionerats av Fredrik Reinfeldt, men man väljer att skicka fram Billström för att Reinfeldt skall kunna markera avstånd om det inte slår väl ut. Skulle opinionsframgångar utebli, är det mycket möjligt att Billström får avgå.

Hur ska då vi sverigedemokrater se på detta utspel? Till att börja med kan vi konstatera att Moderaterna inte alls är att lita på i denna fråga. Som Fria Tider belyste, gjorde Tobias Billström ett liknande utspel inför valet 2010, vilket följdes av rekord i flykting- och anhöriginvandringen. Utspelet 2009, som gjordes tillsammans med två andra moderater i DN innehåll ett par ovanligt uppriktiga konstateranden:

"Sverige som invandrarland måste se sanningen i vitögat. I Sverige gäller svensk lag. Därför måste medborgarskap som givits på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor, återkallas. Det duger inte att den som får avslag på sin asylansökan ska kunna stanna kvar i landet."

"Vi har fördömt de invandrarfientliga men sällan gett seriösa svar på rimliga frågor om vad som kan följa i invandringens spår."

"Då räcker inte ytliga hyllningar till alla spännande kulturer vi får möta – i stadsdelar många aldrig ens besöker. I Sverige har vi trivialiserat det svåra, i stället för att erkänna att med allt det lockande och mänskliga följer problem som ett bra invandrarland måste våga se i vitögat."

Hela debattartikeln lyser av en sällan skådad klarsynthet, men det är viktigt att komma ihåg vad som sedan följde. Förutom att skruva på kranen mer än någonsin, fortsatte också demoniseringen av SD, som kulminerade i uppgörelsen med Miljöpartiet, en uppgörelse som bland annat syftade till att straffa de väljare som just ville minska invandringen. Fredrik Reinfeldt konstaterade belåtet att en röst på SD nu fick det motsatta resultatet, eftersom han istället anammade MPs extrema politik. Det hederligaste, och bästa för landet, Moderaterna nu skulle kunna göra är att söka samarbete med SD. Eftersom en majoritet kan bli knepig 2014, borde det gå att sy ihop en regering med, säg, M (32%), SD (15%) och FP (6%).Billströms utspel inför detta val skulle kunna få den önskade effekten; att locka tillbaka några besvikna väljare som gått över till SD. Själv tror jag att denna effekt blir marginell, dels för att M naturligtvis har noll trovärdighet i denna fråga, dels för att den som en gång upptäckt SD inte lämnar i första taget.

Det torde också få effekten att väljarna ser att SDs politik inte alls är särskilt extrem. PK-etablissemanget skulle förstås uttrycka det som att "främlingsfientlig retorik" blir "rumsren", medan jag skulle kalla det en avpolarisering av debatten. Det kommer ju hädanefter bli svårt för Alliansen att svartmåla SD, när de för fram liknande åsikter själva.

Risken är att Moderaterna uppfattas som de klarsynta i kommande valrörelse, och ställs mot en fortsatt invandringsvurmande vänster. Det gäller nu för SD att visa att de är det enda trovärdiga alternativet för Sveriges framtid.1 kommentar:

  1. Nej Moderaterna är inte alls att lita på. Det har skrivits så många bra saker genom åren (även av andra partier) men vi har ju sett vad det blev av det i dagsläget.

    Arbetsgruppen som är tillsatt ... jag skulle önska att de tar sig en titt på Merit Wagers blogg. Ho har precis postat en lista om vad Sverige har för sig som inte stöds i utlänningslagen. Om de behöver lite ideer om hur invandringen lätt kan minskas. Det enda jag inte såg på listan var ålderstester på ensamkommande 'barn'

    /Läsare

    SvaraRadera