tisdag 5 februari 2013

Islamkritiker beskjuten


 

Den kände islamkritikern och debattören Lars Hedegaard har blivit utsatt för ett mordförsök, uppger flera danska medier. Enligt tv-kanalen TV2 försökte någon att skjuta honom utanför hans hem på tisdagsförmiddagen.
Danska Avisen berättar:

"Under förevändning att vilja avlämna ett paket till Lars Hedegaard, drog en 20-25 årig man, med annan etnisk bakgrund än dansk, fram en pistol och avfyrade skott mot Lars Hedegaard, som dock inte träffades."

Lars Hedegaard har länge varit en framträdande debattör och är känd som starkt kritisk mot islam. Enligt danska TV2 har han bland anat rest runt med den svenska konstnären Lars Vilks. Hedegaard har även stått inför rätta för flera kontroversiella uttalanden om muslimer.

För ett tag sedan tittade vi på en mycket intressant intervju med Hedegaard här.

I Danmark fördömer såväl media som statsministern attacken, medan vår egen media förstås har en annan agenda. SvD inleder sin artikel med "Den en gång rasismdömde Lars Hedegaard...". Andra halvan av artikeln ägnas uteslutande åt att betona hur oerhört "islamfientlig" Hedegaard är:

"Författaren Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn. Han frikändes senare i högsta domstolen.
Hedegaard blev känd när han grundande den starkt islamfientliga danska föreningen Trykkefrihedsselskabet.
I Sverige har Hedegaard mest varit känd för att han följde med den omstridde konstnären Lars Vilks på dennes föreläsningsturné i USA som arrangerades av amerikanska islamfientliga organisationer."

I Sverige är det som bekant värre att vara kritisk mot islam än att vara en muslimsk attentatsman.

Artikel i Politiken
Artikel i Fria Tider
Artikel i Fria Tider II

4 kommentarer:

 1. SvD försöker nog konstruera en motivbild genom att använda i-ordet så mycket som möjligt.

  SvaraRadera
 2. Expo och andra medier som hetsar mot Dispatch International, Avpixlat, Fria Tider och den övriga invandringskritiska bloggosfären bör fråga sig om man legitimerat mordförsöket på Hedegaard.

  SvaraRadera
 3. Ja, Cello, överhuvudtaget tycker jag att media har ett stort ansvar för hot och attentat som sker mot exempelvis sverigedemokrater. Jag är säker på att det ständiga demoniserandet gör att dessa människor känner sig berättigade till att ta till våld.

  SvaraRadera
 4. Petter Larsson på AB Kultur har sagt att man skall kalla SD för nazister, för att skapa beröringsskräck:

  “Det viktigaste tror jag är att man fortsätter brännmärka dem som nazister i varje givet läge. Man ska påtala vilka de är, liksom.”
  “Min tanke med detta är att om man brännmärker SD stenhårt så kan man sedan använda SD som slagträ mot moderater och folkpartister. Kolla, deras förslag är som SD, och SD är ju nästan nazister. Det är i alla fall den logiken jag arbetar efter än så länge.”

  Snaphanen

  Detta sagt av en man som ämnar anmäla de som kallar honom för f.d. afa-aktivist för förtal.

  Det är precis samma taktik som nazisterna använde mot judarna. Att avförmänskliga dem så att de inte blir människor. Då blir det lättare att använda våld mot dem.

  Precis samma mekanism ligger bakom det mångåriga våldet mot SD och tystnaden om det.

  SvaraRadera