tisdag 19 februari 2013

Utvisas tio år för sent



Vi känner igen de här historierna nu. Någon familj har uppehållit sig i Sverige i flera år, fått ett antal barn, men skall sedan utvisas. DN lyfter idag fram historien om 9-årige Hinok, som är född i Sverige, men vars föräldrar kommer från Etiopien. De fick förstås avslag redan för flera år sedan, men av någon anledning har de här sedan levt öppet, och Hinok har gått i skolan under alla år.

Man blir så uppgiven inför dagens journalister. Texten i DN hade vem som helst kunnat skriva, men borde inte en journalist kunna belysa olika sidor av saken, och gräva lite i historien? Jag förstår fortfarande inte hur det är möjligt att efter avslag bara leva vidare här, helt öppet dessutom, och att beslutet verkställs först något decennium senare.

"Tillsammans med sina föräldrar hör bröderna till de drygt 7.500 som just nu är registrerade hos polisen för att utvisas med tvång. Det betyder att de lever öppet, och att polisen vet var de finns.
Ytterligare nästan 12.000 personer är efterlysta. De har antingen rest ut ur Sverige eller håller sig gömda.
Det är rekordhöga siffror, och regeringen ger nu Rikspolisstyrelsen, Migrationsverket samt Kriminalvården i uppdrag att höja tempot och tvångsutvisa betydligt fler under 2013."

Och märkligast av allt:

"Nästan alla av de 7.500 som lever öppet bor precis som familjen Zakir i Migrationsverkets egna boenden."

Även ovanstående mening ger upphov till många frågor. Hur kommer det sig att de efter nio år fortfarande bor på Migrationsverkets boende? Historien förtäljer inte heller hur de försörjt sig under alla dessa år, men en gissning är att de inte försörjt sig själva. Att de inte förpassats ur landet omedelbart efter avslag, måste alltså ha kostat Sverige åtskilliga miljoner.

Migrationsdomstolen säger dock det självklara:

"Det har varit föräldrarnas beslut att stanna i Sverige utan tillstånd. ... Migrationsdomstolen anser att föräldrarna genom sitt agerande får stå till svars för den anknytning barnen fått till Sverige som tiden här i landet medfört”

Artikelns enda vinkel är förstås hur omänskligt Sverige är, men diskuterar överhuvudtaget inte föräldrarnas ansvar, när de uppehåller sig här illegalt och dessutom skaffar tre barn under tiden.

Miljöpartiet lever som vanligt i en egen verklighet. Maria Ferm säger:

"– Jag är starkt kritisk till att polisens resurser ska läggas på att jaga människor som inte har begått brott.
Men anser MP att de tusentals som nu saknar uppehållstillstånd ska få stanna kvar?
– Det går inte att dra alla över en kam. Vi anser att lagen är för strikt och hård vad gäller ömmande fall, som till exempel barnfamiljer som varit många år i Sverige. Därför vill vi se en lagändring, och därefter bör de som drabbats av för hårda beslut få möjlighet till en ny prövning"

I MPs värld är det alltså ett asylskäl i sig, att man inte respekterat det ursprungliga avvisningsbeslutet. Även Tobias Billströms (m) uttalande är en smula märkligt:

"– Alla asylsökande ska snabbt få veta vad som gäller. Sedan ligger det på den enskilde att acceptera beslutet och resa hem frivilligt."

Hur kan det ligga på den enskilde att acceptera beslutet? Har man dömts till fängelse får man ju knappast själv avgöra huruvida man vill infinna sig eller ej. Det borde inte vara särskilt komplicerat att se till att en person som fått avslag också lämnar landet. Särskilt inte då de lever öppet med bidrag och barn i skola.

Anders Lindberg krönika
Chatt om fallet

6 kommentarer:

  1. Bra att du tar upp detta - har ju varit ett problem i åratal. Man undrar ju vilka krafter som påverkar att ingenting sker.
    Gammal dam

    SvaraRadera
  2. Det är ju inte barnens fel.
    För deras skull tycker jag de skall få stanna.

    SvaraRadera
  3. Ja när det gått så lång tid - visst. Men Tobbes kommentarer är riktiga. Det skall inte gå så lång tid.
    Astrid

    SvaraRadera
  4. Enligt Riksrevisionsverkets rapport RIR 2012:23

    "Under 2011 skrevs 28 600 personer ut från mottagningssystemet. Av dessa kommunplacerades knappt 9 000, drygt 10 000 återvände självmant, cirka 2 400 återvände med tvång medan drygt 7 300 avvek under processen"

    Det är alltså inte helt ovanligt att man återvänder självmant - 10 000 st av 19 700 under 2011.

    Fallet som DN tar upp är en konsekvens av många års huvudlös asylhantering. Men man kan nu inte bara börja kasta ut folk hur som helst. Barn i skolåldern som är födda här t ex. Staten måste ta sitt ansvar och reda upp detta på ett humant sätt.

    SvaraRadera
  5. Familjen har nu i 10 års tid illegalt levt gratis på en nivå som säkert vida överstiger den de kan få hemma. Räcker inte det ?

    SvaraRadera
  6. Ja, visst finns det en humanitär aspekt av den situation som nu uppstått. Den skulle dock inte behövt uppstå, om man sett till att beslut verkställdes direkt. Sedan kan förstås tilläggas, att argumentet att det är jobbigt att byta land, aldrig framförs när det gäller barn som är födda utomlands och måste åka hit när de är tio år.

    SvaraRadera