fredag 8 februari 2013

Välutbildad afghan sågar svensk invandringspolitik
Zulmay Afzali är f.d. regeringstjänsteman i Afghanistan, men lever idag i Sverige med flyktingstatus. Han är mycket kritisk mot Sveriges invandrings- och integrationspolitik, vilket han utvecklar i dagens Newsmill.

"Sverige behöver minska antalet invandrare som tas emot. Det finns ingen möjlighet att integrera så många människor och ta emot dem på ett bra sätt eller att ge dem bostäder, skolgång och jobb."

Detta är egentligen en självklarhet, men har blivit det mest förbjudna man kan framföra i svensk debatt. Afzalis egna erfarnheter som flyktinginvandrare här gör honom också kritisk till hur integrationspolitiken bedrivs:

"Jag är själv flykting och jag läser för närvarande SFI, svenska för invandrare. Det jag kunnat observera är att introduktionen för nyanlända invandrare leder till totalt misslyckande både mänskligt och ekonomiskt om man inte tar det hela på större allvar.
[...]
För mig ter sig detta som ett stort slöseri med skattemedel, att sända en välutbildad nyinvandrad person som mig till samma kurs tre gånger. Det kostar som sagt mycket pengar och det stjäl en plats för någon annan som skulle behöva denna samhällsinformation. Det stjäl också tid från annat som jag skulle kunna göra för att snabbare integreras i det svenska samhället. Och vad ska man svara svenskarna som arbetar och betalar skatt när de får reda på hur deras skattepengar slösas med?"

Ja, svaret är förstås att svensken inte ens får ställa frågan, än mindre få ett svar på hur dessa skattepengar används. Afzali efterlyser också större krav på både inlärning av svenska och att acceptera de jobb som erbjuds. Slutligen bjuder han på några varnande ord:

"Om det fortsätter komma människor som under lång tid måste försörjas och som det inte finns bostäder åt, så kan frustrationen hos dem leda till en stor katastrof i det här landet. Det önskar ingen."

3 kommentarer:

 1. Är det bara vi näthatare som försöker sätta oss in i verkligheten? Vad sysslar dom med i riksdagen?

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Tja, för mig framstår det iallafall som att vår sida tänker längst och djupast. Jämför till exempel vad som helst från någon PK-krönikör med vad som helst från Mats Dagerlind...

  SvaraRadera
 3. Tack Tobbe för alla bra lästips!

  SvaraRadera