söndag 24 februari 2013

Välutbildad afghan sågar svensk invandringspolitik II
För ett par veckor sedan tittade vi på hur den afghanske före detta regeringstjänstemannen Zulmay Afzali kritiserade svensk asylpolitik. Han vände sig mot de enorma volymerna vi tar emot, hur illa integrationen fungerar, och hur det fuskas med identiteter och bidrag.

Idag lyfter SvDs Sanna Rayman upp Afzalis inlägg.

"Zulmay Afzali är inte vilken afghansk flykting som helst. Han har arbetat med analys av terrorism samt som stabschef på ministeriet för drogbekämpning i Afghanistan. Samtidigt delar han öde med många andra afghaner – liksom de har han drivits på flykt. Nu bor han i Söderköping i Sverige."

Vi får även ta del av ytterligare exempel på vad Afzali bevittnat av det naiva och och bisarra svenska asylsystemet:

"Väl i Sverige inser han förvånat att det faktum att han över huvud taget visar upp identitetshandlingar på Migrationsverket gör honom väldigt sällsynt. Förbryllat beskriver han hur många andra på hans flyktingboende far med osanning om såväl sin härkomst som om sina asylskäl. Ibland berättar de det själva för honom, ibland känner han faktiskt igen folk eller förstår att dialekter och påstådda bakgrunder inte hänger ihop. Andra gånger baseras asylskälen på hotbilder från redan döda personer.
Desillusionerat inser han hur devalverande asylmissbruket han ser måste vara för honom och alla andra som flyr undan reella hot och hur nedbrytande det på sikt riskerar att bli för asylrättens legitimitet. Således skriver han ett par artiklar om det han upplevt som asylsökande och får genast smaka på den svenska migrationsdebatten och höra att han – en troende muslim – är både islamofob och främlingsfientlig."

Som jag sade sist; till de asylsökandes frustration kan man lägga svenskens egen frustration över vad som görs mot hans land, utan att han tillfrågats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar