söndag 31 mars 2013

Dagens etikettfråga: mardrömsgäster




Fråga: Hur kan man artigt be övernattande gäster att visa mer respekt för värdfolket?
[...]
Dessa mardrömsgäster kommer tyvärr att gästa vårt hus igen och jag måste tala om hur jag vill ha det för att själv stå ut. Vad kan jag säga? Hur ska jag få dem att förstå att detta beteende gör dem till oönskade gäster i vårt hem? Är jag överdrivet petig? Kan jag artigt säga något eller är det över gränsen?

Svar: Ingen måste bjuda hem gäster som man inte vill ha i sitt hem. Du har inte ett hotell för betalande gäster som därmed kan kräva uppassning och tillmötesgående angående mat osv, du har ditt hem och där är det du som bestämmer, inte dina gäster. Du är ordentlig, du vårdar ditt hem väl, du vill inte ha kletiga barnavtryck på dina möbler, du ogillar slarv och hafs. Och du har ansträngt dig stort för att vara generös och gästfri men bara mötts av klagomål, krav och nonchalans.
[...]
Markera vänligt men tydligt att det är du som bestämmer i ditt hem.

Etikettexperten Magdalena Ribbing ger svar på frågor om hyfs och stil i DN. Att svensken ens ställer frågan, och dessutom vänder sig till en auktoritet för vägledning, förklarar ett och annat på ett högre plan.




2 kommentarer:

 1. Fredrik Reinfeldt svarar:
  Allt som är bra i ditt hem har kommit utifrån.
  Toaletten från Gustavsberg, köket från Marbodal, serviserna från Rörstrand, glaskonsten från Orrefors och möblerna från Älmhult. Att hävda att du har mer rätt till ditt hem än någon utifrån vittnar om en obehaglig människosyn som luktar tyskt 30-tal och hör absolut inte hemma i ett modernt och öppet hem.

  /Plainview

  SvaraRadera
 2. Haha, exakt Plainview. Jag skrev ju lite om hur man på samma nivå kan testa en pk-krönkör:
  http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/03/dagens-kronika-anders-lindberg.html

  SvaraRadera