söndag 31 mars 2013

Den nyaste Le Pen i aktion!
Som ni flitiga läsare vet, är jag en varm beundrare av Jean-Marie Le Pen. Även dottern Marine, Front Nationals nuvarande ledare, gör ett fantastiskt arbete och läxar bland annat regelbundet upp Europaparlamentet med en retorik lika vass som sin faders. Om någon missat att det nu finns en ny generation Le Pen på arenan, vill jag här presentera henne.

Hon heter Marion Maréchal-Le Pen, är dotterdotter till Jean-Marie, och systerdotter till Marine. Marion är blott 23 år gammal, men var en av två frontare som lyckades bli invalda i Nationalförsamlingen, och blev därmed den yngsta någonsin i detta parlament. Frankrike har ju inte ett proportionerligt valsystem, vilket gravt missgynnar Front National, då man måste bli största parti i en valkrets för att ta ett mandat. När en FN-kandidat går vidare till den andra, avgörande, valrundan har då vänstern och högern möjlighet att gå samman för att blockera det förhatliga Front National. Marion kandiderade dock i det det starka FN-fästet Vaucluse i södra Frankrike, och kom först i första rundan med 34,7% av rösterna. I andra rundan tog hon hem hela 42,1%, och slog därmed både UMPs och PS kandidater, som fick 35,8%, respektive 22,1%.

Hon studerar juridik (Marine är för övrigt advokat), men har för tillfället lagt studierna på hyllan, för att som parlamentsledamot koncentrera sig på kommunalvalen 2014. Jag tänkte förstås även bjuda på ett klipp, där vi får se Marion ställa frågor till inrikesministern. Hon är väl ännu inte på sin mosters nivå, men det skall bli intressant att se vad det blir av denna unga dam. Den gamle fallskärmsjägaren har alstrat tuffa kvinnor!

Som vanligt några förklaringar:

Redan högerpresidenten Sarkozy från UMP fick kritik från liberaler i Europa för utvisningar av romer och nedmonterandet av deras läger. Manuel Valls, som tillhör socialistpartiet PS, har fortsatt den politiken. Det ser ut som han känner sig lite obekväm när han får bifall från Marion. Det är hennes inledning som är intressantast, men jag tar också med Valls bemötande, även om jag inte riktigt förstår poängen i hans svar.

En prefekt är regeringens representant i ett departement

SMIC är den garanterade minimilönen

Marion citerar alltså 1700-tals-filosofen Rousseau (när hörde ni Annie Lööf göra det senast?). Hela citatet blir på svenska ungefär:
"Var misstänksam mot dessa kosmopoliter som söker långt från hemlandet uppgifter som de vägrar utföra hemma. En sådan filosof älskar tartarer för att slippa älska sina grannar" 
Hon citerar även Michel de Montaigne som var filosof på 1500-talet.

Ile de France är departementet runt Paris

Bernard Cazeneuve (ps) är ny budgetminister, ersättare för den korruptionsåtalade Jérôme Cahuzac som omnämndes i förra veckans Veckojournal med Jean-Marie Le Pen.

Michel Sapin (ps) är arbetsmarknadsminister

Republikens valspråk är "Frihet, Jämlikhet och Broderskap"

2 kommentarer:

 1. För mig är Marine vår tids Jeanne d'Arc.

  Antar att du är bekant med bloggen Gallia Watch?

  http://galliawatch.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Nej, den kände jag inte till - tack för tipset!

  Ja, det är ju just Jeanne d'Arc FN firar, medan vänstern kör sitt 1a maj.

  SvaraRadera