torsdag 28 mars 2013

Hitlerchock i Finland
Det var ett tag sedan bloggen besökte vårt östra grannland. Nu har det dock skett en liten incident i Finlands patriotiska parti Sannfinländarna, som förstås blåses upp av dess motståndare. Sannfinländske fullmäktigeledamoten i Vasa, Risto Helin, gav en klocka med foto av Hitler i gåva åt en patriotisk klubb i Vasa. Partiet tar avstånd från incidenten och Maria Tolppanen, riksdagsledamot samt fullmäktigeledamot för sannfinländarna i Vasa, säger:

"- Jag är chockad och upprörd. Det här är ingen vanlig sak att göra. Jag ska ta upp det till samtal inom den lokala partiföreningen. Jag borde också ta upp det i Helsingfors."

Jag håller helt med om att gåvan ifråga är både märklig och olämplig. Det är dock en mycket liten incident, och Sannfinländarna är knappast varken nationalsocialister eller några beundrare av personen Adolf Hitler. För Finlands egen Lisa Bjurwald, Dan Koivulaakso, är det dock av enorm betydelse. Koivulaakso är en av författarna till boken ”Äärioikeisto Suomessa” som kartlägger extremhögern i Finland. Jag har tidigare skrivit om en annan av medförfattarna, Mikael Brunila, här. Klockan får Koivulaakso att slå på den stora trumman:

"- Jag ser det som ännu ett fall där en medlem i Sannfinländarna flörtar med eller har samröre med olika extremhögergrupperingar. Sannfinländarnas ordförande i södra Österbotten Raimo Vistbacka har konstaterat att vuxna män själv bär konsekvenserna för det de gör, och i det här fallet tycker jag inte att det är sakligt kommenterat. Jag tycker att om man gör reklam för nynazism och för nazistgrupper har partiledningen ett ansvar att kommentera det."

Klockan ifråga är inte nödvändigtvis någonting jag själv skulle hänga upp på väggen, men den säger ingenting om partiet Sannfinländarna, eller deras politik. Det som stör mig mest med den här rapporteringen är att sådant här sker hela tiden i Vänsterpartiet i Sverige, utan att någon reagerar eller fördömer. Christoffer Hurtig blev nyligen utesluten ur Vänsterpartiet efter mordhot, men att han på twitter hade Lenin som avatar verkar inte ha stört någon. Överhuvudtaget viftas det mycket med röda stjärnor, Lenin och Che Guevara i dessa kretsar, men det ifrågasätts aldrig.

Vänsterpartiet demonstrerar i Västerås
Dessa dubbla måttstockar har jag tagit upp här. En vänstermänniska skulle säkert invända att det är en enorm skillnad mellan Hitler, Lenin och Guevara. Visst, ideologin skiljer, men samtliga tre har liv på sitt samvete. Angående vänsterns idoler har jag skrivit om både Lenins och Guevaras gärningar. Överhuvudtaget är jag övertygad om att demokratisynen är betydligt mer tveksam i Vänsterpartiet än den är i Sverigedemokraterna. I Vänsterpartiet förefaller det fullkomligt normalt att hylla Lenin, medan jag tror det är ytterst få, om någon, som hyllar Hitler i Sverigedemokraterna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar