torsdag 28 mars 2013

Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen (312)


 

Då var det dags igen för ännu ett avsnitt av "Le journal de bord", veckojournalen där Jean-Marie Le Pen kommenterar veckan som gått. Någon kanske undrar vad de här journalerna egentligen har för allmänintresse för den svenske läsaren. Visst, det handlar mycket om Frankrike, men jag tycker iallafall att det är oändligt mycket mer intressant att höra vad Jean-Marie Le Pen säger om utvecklingen, än exempelvis Oisin Cantwell. Dessutom är det upplyftande för oss svenska patrioter att följa vad som händer i Europa, ty vi är inte ensamma. Övriga länder ligger några år före oss, och där är också de folkliga krafterna och frispråkigheten större. Sverige är nu på god väg att få en politisk situation som liknar just Frankrikes, med tre stora partier; Vänstern, Högern, och Patrioterna.

Ni som vill fortsätta se inslag från Europa kan väl lämna någon kommentar i kommentarsfältet. Om det så bara är 2-3 stycken av er som vill det, räcker det gott för mig för att fortsätta. Skulle det bara vara jag som är intresserad av detta, får jag väl nöja mig med att helt enkelt titta på liknande inslag själv.

Som vanligt rekommenderar jag helskärm. Anledningen till att jag ofta placerar textningen lite oortodoxt beror på att programmet jag använder inte erbjuder några svarta bakgrundsremsor, så jag väljer helt enkelt placering efter var bakgrunden är gynnsammast. I detta inslag valde jag övre vänsterhörn.

De olika delarna av journalen dyker upp enligt nedan, där ni också får några förklaringar och kommentarer kring namn, förkortningar och företeelser i sekvensen.

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

00:00 Inledningen man aldrig tröttnar på att se

00:35 Valframgångar för Front National

Intressant att notera att en FN-kandidat lyckats få 40% av rösterna, vilket jämförs med tidigare "dåliga" 22%. Tänk om SD 2014 kan få liknande siffror i någon Skåne-kommun, och vi kan titta tillbaka på ett tidigare beskedligt 17%.

Triangulaire är när tre kandidater (istället för vanliga två) lyckats ta sig till andra omgången i ett franskt val. För FN är de intressanta, eftersom de ger en möjlighet att faktiskt vinna, när inte vänster och höger kan gå samman för att blockera deras kandidat.

02:00 Cypern

03:29 Skandaler hos vänster och höger

Alain Juppé (ump) var premiärminister 1995-1997.
Konstitutionella rådet är högsta instansen för att se till att konstitutionen upprätthålls. Det har före detta presidenter och ytterligare nio medlemmar.
Biträtt vittne är min översättning av "témoin assisté", vilket är ett franskt påfund, som avser ett mellanläge mellan vittne och anklagad; en person som ännu inte blivit anklagad, men anses behöva juridiskt bistånd.

05:48 Manif pour tous

"Demonstration för alla" som det hållits en av i januari och nu en i mars. Det är en demonstration mot homoäktenskap, där namnet anspelar på ett lagförslag kallat "äktenskap för alla". Rörelsen leds av den katolske aktivisten Frigide Barjot.

Bruno Gollnisch är ett av toppnamnen inom FN.
UMPS är en sammanslagning av namnen UMP och PS, på samma sätt som vi talar om Sjuklövern.
CRS är en speciell kravallpolisenhet. 
Elyséepalatset står här för den franska presidentmakten.
Francois Mitterand (ps) var president 1981-1995
Georges Bidault var president 1946 

09:56 Familjestöd

10:52 Tågrånare

Jean-Marie försvarar här ordet "kommando", troligen för att han själv stridit som fallskärmsjägare i både Indokina och Algeriet.

11:40 Polisförstärkningar till Marseille

"Vigipirates" är en sorts antiterrorstyrka

12:43 Marine Le Pen på resa

Nya Kaledonien, Tahiti och en mängd andra områden och öar över hela världen som tillhör Frankrike är inga kolonier, utan är delar av Frankrike, med olika former av status, och deltar därför i Frankrikes politiska liv, precis som alla andra departement. När man talar om det "egentliga" Frankrike använder man ofta uttrycket "Metropolen".

14:14 Boktipset

Harki var algerier som deltog på Frankrikes sida i självständighetskriget.
12 kommentarer:

 1. Förvirrande med förkortningen "FN" som i svenska ögon alltid är Förenta Nationerna. Känns fel hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, men tänk den härliga dag när du hör om FN i tv och istället direkt tänker på Front National ;-)

   Radera
 2. Mycket trevligt initiativ att dela med dig på detta sätt. Europa brukar ju behandlas väldigt lite i fulmedier och alldeles för vänstervridet för att man ska kunna förstå något. Att höra ofiltrerat vad denne man har att säga om veckans händelser vore nog omöjligt utan dig.

  Tack Tobbe! Hoppas du fortsätter.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Bra med en blogg som inte bara kommenterar mainstreamdebatten utan kommer med egna bidrag
  Forsätt så!
  Mvh
  BEJ

  SvaraRadera
 4. Jag följer alltid din blogg. Hinner inte läsa allt i detalj alltid men defenitivt kollar jag förbi frekvent.

  SvaraRadera
 5. Tack Tobbe! Visst vill jag följa dina översatta filmklipp från Europa. Förstår att du lägger ner mycket möda och tid på översättning och sökning av lämpliga inslag. Värt en donation på det jag klarar av just nu 200. Hoppas alla intresserade gör likadant.
  Gammal dam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gammal dam! Jag uppskattar att du läser här, och ditt bidrag både värmer och har en praktisk betydelse för mig!

   Även trevligt att en gammal dam läser här, vi är kanske inte bara arga unga män trots allt ;-)

   Radera
 6. Det är intressanta inlägg du lägger upp.
  Bra att veta hur det funkar i Holland
  och andra länder. Mera sånt.
  Tack................................

  SvaraRadera
 7. Jag tittar in på din blogg dagligen.
  Det är jättebra att du snokar upp viktiga inslag från Europa och gör dem tillgängliga för oss, som inte förstår franska och holländska.
  Eftersom svenska journalister troligen inte heller behärskar dessa språk får vi ju aldrig veta vad som händer utanför ankdammen Sverige.
  Bortset från korta, hårt censurerade telegram från TT.
  Ditt jobb uppskattas! Sluta inte! Fri information är livsnödvändigt för en demokrati.

  Din blogg finns med i listan på http://www.kimmoa.se/rn/ så jag tror att fler och fler kommer att hitta hit.

  SvaraRadera
 8. Tack alla kära läsare ovan! Ok, saken är klar; kommer att fortsätta med inslag från Europas nordvästra hörn! Nu är det ju en tillfällighet att det är just engelska, franska och holländska jag behärskar tillräckligt väl för att kunna översätta, men jag tycker även att det är utvecklingen i Fr, Be och Nl som är intressantast just nu, ur "högerextremt" perspektiv.

  SvaraRadera
 9. Hm, när jag själv tittar på detta inlägg ser jag att videon ofta klipps efter några minuter (det skall vara 15 min) - har någon samma problem? I så fall så ligger dessa inslag också på Youtube förstås i min kanal under "Tobbe svensk".

  SvaraRadera
 10. Härmed sällar jag mig till hyllningskören. Det är urintressant att se dessa videor och du gör ett mycket viktigt arbete för oss som är inneslutna i Sveriges åsiktsmässiga inhägnad.

  SvaraRadera