lördag 30 mars 2013

Hollands marockanproblemI december förra året blev fotbollsdomaren Richard Nieuwenhuizen ihjälsparkad under en ungdomsmatch i Holland. Jag måste erkänna att jag direkt tänkte att förövarna måste vara marockaner. Det visade sig också stämma; det handlade om två marockaner och en antillian (alltså från Nederländska antillerna i Västindien), alla tre i 15-16-års-åldern.

För att nyansera bilden, tycker jag det är fel att dra alla människor ur en grupp över en kam. I vardagen försöker jag se varje människa som en individ och bemöta dem därefter. När vi talar om politik och samhällsproblem menar jag dock att det är nödvändigt att tala om grupper, och den marockanska gruppen i Nederländerna är ett problem. Det skall tilläggas att jag har träffat lugna marockaner, för vilka det inte kan vara särskilt trevligt att bli mer och mer hatade på grund av gruppens beteende. En sådan reaktion är dock ganska mänsklig; om 9 av 10 marockanska unga män uppvisar ett aggressivt beteende, blir man förstås lite skeptisk inför den tionde personen man möter.

Det finns en annan intressant aspekt. Jag har även varit i själva Marocko, och de marockaner jag där träffade uppvisade ett mycket lugnare beteende. Enda gången jag blev aggressivt bemött och hotad, var det av en fransktalande ung man, troligen bosatt i Belgien eller Frankrike. Han drog fingrarna över halsen och förklarade att sådana som mig skar man huvudet av i Marocko, vilket ju är populärt inom islam. Massinvandringen och kulturkrocken i Europa verkar alltså skapa konflikter. Vilket också är vad jag alltid hävdar, och som är själva grunden för mitt motstånd mot Sveriges invandringspolitik. Ett lugnt och tyst konsensussamhälle som det svenska, eller holländska, är inte redo för mötet med en mer aggressiv och våldsbejakande kultur.

Klippet vi skall titta på kommer från en fri mediekanal, och handlar om Nieuwenhuizens död och dess efterspel. Observera återigen hur frispråkigt man ställer frågor, och med vilken öppenhet damen i det utsatta området uttalar sig. Titta även på eleverna i skolan; så ser alla skolor i Amsterdam ut! När ni förundras över frispråkigheten, betänk att så här låter det i Nederländerna sedan några år. Från att ha varit exakt lika pk som Sverige, talar man nu oerhört öppet om problemen. Jag tänkte skapa en del 2 av detta inlägg, där vi skall titta på när socialdemokraternas starke man i Amsterdam råkar filmas när han säger vad han egentligen tycker om den marockanska gruppen.

- Den marockanske mannen som först intervjuas är parlamentsledamot för socialdemokratiska PvdA (förstås), och purholländaren därefter är ledamot för högerliberala VVD. Geert Wilders känner ni säkert igen.

- "Haag" åsyftar regering och parlament som sitter i denna stad.2 kommentarer:

  1. Janne Josefsson är den enda journalist som ens vågat sig in i förorten för att ställa obekväma frågor. Men han vet att han sitter löst och bara är en Twitterstorm från att vara kastad till hyenorna och evig paria. Så om han vill fortsätta verka i Sverige så kommer han hålla sig jävligt långt från dessa frågor framöver. Att vi skulle få se ett liknande reportage i Sverige de närmsta åren är nog en astronomisk högoddsare.

    /Plainview

    SvaraRadera
  2. Usch och fy! Hoppas ändå Janne orkar fortsätta...

    /Magnus

    SvaraRadera