onsdag 27 mars 2013

Hollands uppvaknande: Geert Wilders läxar upp
Då skall vi återigen bege oss till Nederländerna, genom att titta på en debatt med Geert Wilders. Jag brukar ju hävda att landet ligger några år före oss i den politiska utvecklingen; först genom mångkulturens konsekvenser, sedan genom motreaktionen. Geert Wilders är också något mer frispråkig och färgstark än vad vi kanske är redo för i Sverige. Efter att ha sett nedanstående klipp, betänk att hans parti PVV just nu är landets största!

Wilders debatterar mot Amsterdams före detta borgmästare Job Cohen. Job Cohen är socialdemokrat och har faktiskt varit kandidat till premiärministerposten. Under Cohens tid som borgmästare hände det mycket på islamiseringsfronten. Förutom den sedvanliga marockanska kriminaliteten, tilltog radikaliseringen i moskéer, och exakt som i Sverige några år senare, krävde niqab-klädda kvinnor att utbilda sig till barnskötare. Vid 9/11 jublades det i kvarteren. Inför all denna problematik och alla dessa krav blev det officiella svaret mestadels att fundera på hur man kunde tillmötesgå muslimerna på olika sätt. Bland annat åkte Job Cohen just till de radikala moskéerna för att dricka te med imamerna, vilket är vad som åsyftas i inslaget. Inför allt detta krypande, undrade filmaren Theo van Gogh varför ingen istället ställde frågan "Vad gör ni egentligen här?". van Gogh blev senare skjuten och knivhuggen av en islamist på öppen gata, vilket jag tidigare berättat lite om här.

Jag har valt att klippa bort Cohens bitar och endast visa Geert Wilders. Det är inte för att ge en vinklad skildring, utan helt enkelt för att det är Wilders som är intressant i sammanhanget. Vem skulle inte vilja se en liknande uppläxning av Fredrik Reinfeldt eller Erik Ullenhag?

PVV - Partij Voor de Vrijheid (Frihetspartiet)
PvdA - Socialdemokraterna


3 kommentarer:

 1. Trevlig filmsnutt. Drömmer om lika uppfriskande debatter här hemma på sikt.

  SvaraRadera
 2. Kul att du uppskattade den - det är lite jobb med att texta, men jag vill gärna visa lite vad som händer i Europa också för att ge oss lite styrka häruppe...

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inslag! Jag gillar hur de ställer upp debattörerna ansikte mot ansikte. Jag tror att Wilders personlighet passar väldigt bra för denna uppställning. Härlig retorik!

  Tack Tobbe för att du delar med dig av detta! Vi matas för mycket av fulmedias fulnyheter om USA, det stora hatobjektet bortom Atlanten. Det finns en mycket intressant och för Sverige mera relevant värld, endast en bilresa från Skåne.

  SvaraRadera