fredag 29 mars 2013

Oroa er inte för Nordkorea
Nu är det återigen hotfulla tongångar från Pyongyang.

Landets nye unge överhuvud Kim Jong Un gav order om att robotar ska vara i beredskap för att ”när som helst” avfyras mot USA:s fastland liksom mot amerikanska militärbaser i Stilla havet och Sydkorea.

Han säger bland annat:

"- Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen. Om de provocerar hänsynslöst med stora strategiska styrkor så slår Nordkorea till skoningslöst."

Ja, det låter ju onekligen hotfullt. Man skall dock komma ihåg att det alltid låter så här från Nordkorea, år efter år, decennium efter decennium. Det är alltid enorma scenarion som regimen målar upp med attacker, förintelse, att Seoul skall gå under i ett hav av eld osv. Ibland resulterar det i bistånd, ibland i ingenting, men ett regelrätt krig blir det aldrig.

Man uppskattar Nordkoreas militär till den fjärde största i världen, med 1,2 miljoner soldater, 4060 stridsvagnar, 2500 pansarfordon, 17 900 artilleripjäser, 915 fartyg och 1748 flygplan. Man har ett enormt artilleri riktat mot Sydkoreas huvudstad Seoul och de amerikanska trupperna i landet. Och framför allt har man kärnvapen och raketer som kan bära dessa.

Varför tror jag ändå inte att vi behöver oroa oss? Därför att regimen visserligen är bisarr och brutal, men den är inte irrationell. Om Kim Jong Il brukade sägas att han var en mästare på vad som på engelska kallas "brinkmanship", det vill säga konsten att balansera på kanten, men ändå komma ut som vinnare. Alla hot och utspel brukade resultera i ökat bistånd till landet. Regimen förstår naturligtvis att ett krig med USA skulle leda till att den utplånas. Samtidigt är USA givetvis inte särskilt benäget att attackera landet, då ett sådant krig skulle få oanade följder och troligen kräva ett enormt antal dödsoffer.

Det brukar sägas att ingen vet hur Nordkorea egentligen styrs. Själv är jag övertygad om att det knappast är den unge Kim Jong Un, utan militärmakten, där den senaste Kim endast är en symbolfigur, genom sitt familjeträd. Farfadern Kim Il Sung satt däremot troligen själv vid rodret. 

Far och son. Kim Il Sung, handplockad av Stalin, styrde Nordkorea under hela 46 år, 1948-1994. Vid hans död verkade det som om det uppstod ett maktvakuum i landet. Min gissning är att militären då, om den inte redan gjort det, tog kontrollen och att det idag är den som de facto styr. Efter månader av oklarhet blev sonen Kim Jong Il formellt den nye ledaren. Han avled 2011 och efterträddes av den då 27-årige sonen Kim Jong Un, som i viss mån förberetts för denna roll genom att ha givits ett antal poster och generalsgraden. Kim Jong Un är mycket lik en ung Kim Il Sung, och det påstås att han till och med genomgått operationer för att uppnå denna effekt. Fadern Kim Jong Il saknade nämligen allt som Kim Il Sung faktiskt hade; karisma, ledaregenskaper och stridserfarenhet.Detta är den roligaste bilden jag känner till på Kim Jong Il. Vad funderar han på där i gräset? Vilka stora tankar nedtecknar egentligen det devota följet i sina små anteckningsböcker?


Det finns många inslag i den nordkoreanska propagandan man kan skratta åt, men regimen är idag troligen världens brutalaste, tidigare i viss konkurrens med Saddam Husseins Irak. Det skulle naturligtvis vara önskvärt om den försvann, men det behöver inte ske genom en total kollaps, vilket tidigare förutspåtts. Ett troligt scenario är att landet går den kinesiska vägen, och gradvis öppnas upp och liberaliserar sin ekonomi. 

Sammanfattningsvis, gott folk, tror jag inte att vi behöver oroa oss för ett kärnvapenkrig mellan USA och Nordkorea, därtill är båda parter alltför rationella och väl rustade. Som ett litet humoristiskt inslag vill jag påminna om att det inte är alla som är skeptiska till den nordkoreanska regimen; det finns i Sverige en vänskapsförening, som kort och gott kallar sig "Svensk-koreanska föreningen". Att det handlar om Nordkorea behöver de ju inte ange, eftersom det i deras ögon är Pyongyang som är hela halvöns regering, och Sydkorea endast är en USA-ockuperad del. Föreningen får ibland artiklar publicerade på Newsmill, där man ger en motbild till den något negativa bild många i väst har av landet. Även föreningens hemsida bjuder på små guldkorn av en parallell verklighet:

Fråga: Är Nordkorea en diktatur?

Svar: Påståendet att Nordkorea skulle vara en diktatur bottnar i ett snävt perspektiv på olika politiska och ekonomiska system. DFRK är en socialistisk demokrati med ett system som fungerar mycket olikt de liberala marknadsekonomierna i väst. Dess medborgare spelar en aktiv roll i nationens politiska liv på lokal, regional och nationell nivå genom sina fackföreningar [...]

Fråga: Har Nordkoreas ekonomi kollapsat?

Svar: Tvärtom har DFRK en mycket mångsidig och produktiv ekonomi med ett brett utbud av tillverkningsindustrier som producerar bilar, datorhårdvara och mjukvara, maskiner, textilier och livsmedelsprodukter för att bara nämna några exempel. [...]

Fråga: Hur förklarar ni att den högsta makten gått i arv i Nordkorea? Det liknar ju ren feodal monarki!

Svar: Det är en missuppfattning. Den högsta makten går inte i arv, utan ledarna utses efter sin allmänna kompetens och lämplighet av de politiska instanserna, ytterst av den folkvalda Högsta Folkförsamlingen. Att Kim Jong Il ansågs mest lämplig som efterträdare till sin far, president Kim Il Sung är inte märkligt eftersom han hela sitt liv vuxit upp i den politiska kampen, i nära samverkan med sin far, och haft olika politiska uppdrag som han anses ha skött på ett föredömligt sätt.

Jag måste erkänna att jag trots allt känner lite sympati med människorna i denna förening, för de kämpar ju på sätt och vis för en alternativ bild gentemot de etablerade medierna. Att deras bild sedan är fullständigt vansinnig är en annan historia.

DN
SvD
Aftonbladet

5 kommentarer:

 1. Nordkorea lever på sista versen!

  SvaraRadera
 2. Tack för det lugnande beskedet Tobbe, men det som skrämmer mig mest är Kim Jong Uns porträttlikhet med en viss Daniel Swedin på AB. Hur långt har de egentligen kommit i sin förmåga att trolla med DNA och hur ser deras infiltration av svenska medier ut?

  Glad Påsk!

  Magnus

  SvaraRadera
 3. Ja äntligen det här har jag sagt hela tiden... Folket svälter och regimen skramlar med vapen för att senare få bistånd när de beter sig väl. Och USA märker ex mat med "From USA" och då hävdar regimen att Ledaren är såå älskad så att tom ärkefienden USA ger gåvor... /Emil

  SvaraRadera
 4. Råkade till min fasa se ett klipp på just AB där en medlem i sagda förening uttalade sig.

  Maken till att leva i sin egen värld trodde jag mig aldrig få se.
  Obehagligt med människor som lever så i sin egen lilla värld.
  Diktatur=Demokrati, Lögn=Sanning......

  Fast när jag tänker efter så skulle man kunna säga det om ganska många inom det svenska etablissemanget....

  /A

  SvaraRadera
 5. Ska man ta hotet på allvar? En attack från Nordkoreas sida och de har grävt sin egen grav... http://mysteryboy.blogg.se/2013/april/kim-jong-un.html#trackback

  SvaraRadera