fredag 5 april 2013

Dagens citat: PK-bekymmer kring "rasistiska strukturer"


"Men att jag, en antirasist, kom på mig själv att agera utifrån en rasistisk stereotyp, där mörkhyade är mer misstänkta, är bara ett bevis på samhällets rasistiska struktur."
Nedim Kirlic, statsvetare och kulturgeograf


Ja, denna mening kan man ju se på lite olika sätt. Till att börja med förstärker den det intryck vi redan har, nämligen att de så kallade antirasisterna är de som är mest fixerade vid ras. Helt uppriktigt är det faktiskt så att jag själv, när jag träffar en mörkhyad person, inte utgår från att denne skulle vara kriminell eller befäst med några andra specifika egenskaper, även om jag är kritisk till invandringspolitiken.

Sedan är troligtvis detta uttalande mest ett sätt att visa hur fantastiskt antirasistisk han är, när han till och med skärskådar sig själv och är oroad för sin egen rasism. Framför allt visar detta uttalande dock hur hela debatten kring dessa frågor fullständigt spårat ur.

Utgångspunkten för Kirlics artikel på Newsmill är ett internt pk-gräl mellan en Jonas Hassen Khemiri och den folkpartistiske statssekreteraren Jasenko Selimovic. Khemiri skrev ett brev där han gav exempel på rasism i vardagen, varefter Selimovic ungefär menade att dessa överdrivs och att det är upp till var och en att skapa sin framgång. Ungefär så.

Jag tror absolut att människor med annan etnisk bakgrund ibland möter fördomar i vardagen. Så fungerar ju vi människor, att vi snabbt skapar oss ett intryck av en ny människa vi möter, baserat på utseende, klädsel, etnicitet osv. En överviktig kanske förväntas vara lat och dum, en äldre person behandlas som luft, och kring olika folkgrupper florerar en mängd föreställningar. Vad skall man då göra åt detta? Jag tror att vi måste jobba från var sitt håll; vi svenskar får försöka att behandla de personer som faktiskt är här som individer, och de olika grupperna måste också fundera på vad de kan göra för att förbättra gruppens anseende. Att romer nekades hyra bil, som nämns i artikeln, var ju snarare baserat på erfarenhet än fördomar.

Slutligen tror jag att den extrema invandringspolitiken skapar en aversion mot de människor som hamnar här. Låt oss alla inse att det inte är dessa människors fel att politiken ser ut som den gör. Vänd er ilska och frustration mot medie- och politikeretablissemanget, där den hör hemma!

Lite om internbråket i DN
DN II

3 kommentarer:

  1. Nej, det är det jag också har märkt i mina diskussioner med s.k. anti-rasister nämligen att dom är fullkomligt fokuserade på raser på olika sätt. Jag utgår alltid ifrån individer och dömer inte dom för att Sverige har en dålig invandringspolitik.

    Däremot är jag heller inte rädd att se verkligheten som den är nämligen att olika grupper har olika överrespresentation inom tex brottslighet eller som bidragstagare. Vi har kulturella skillnader men dessa sitter inte i hudfärgen.

    Vi har ju tex otroligt kulturella skillnader också med våra förfädrar som var påverkade av kristendomen på ett helt annat sätt än idag. Så vi kan alla utvecklas under rätt förutsättningar. Utvecklingen kräver en öppen dialog.

    SvaraRadera
  2. Bra och balanserat skrivet! Det är precis så som PK-vansinnet ska bemötas.

    SvaraRadera
  3. De frikostigt utdelade epiteten har blivit som ens skugga, den följer efter dig för att den inte har något bättre för sig och det bästa man kan göra är att inte fixera sig vid den.

    M

    SvaraRadera