tisdag 9 april 2013

"Europa sätter sitt folk på undantag"


Asle Toje
Börjar något hända i svensk etablerad media? I gårdagens SvD, på självaste "Under strecket", tidningens mest intellektuella sida, skriver man om ett Europa där folken övergivits av eliten.

"Hur mår demokratin i dagens Europa? I en ny essä finner den norske statsvetaren Asle Toje ett återkommande mönster: de politiska och ekonomiska eliterna har förlorat kontakten med folket, och deras avfärdande av populismen liknar ibland klassförakt."

Javisst är det så. Den som vill ingå i etablissemanget i Sverige, måste ställa sig bakom ett antal ståndpunkter. Det är ju också skälet till att allt som avviker från dessa ståndpunkter kallas för populism, det vill säga åsikter som slår an hos folket. Man fortsätter att referera till Asle Toje:

"Teser har han nämligen gott om. En är att integrationen av invandrare har misslyckats i stort sett överallt och att det är mångkulturalismens fel. I Köpenhamn talar han med en invandrarkonsulent, Mohammad Rafiq, som säger: ”Utifrån läran om mångkulturalism har vi uppmuntrat olika kulturer att leva sitt eget liv, avskurna från mainstream. Vi har också funnit oss i parallellsamhällen som uppför sig på sätt som strider mot våra värderingar. Politikerna gjorde invandrarna biståndsberoende – de insåg inte att ekonomisk utjämning är meningslös utan social integration.”

I den invandrartäta Göteborgsförorten Bergsjön noterar Toje ”den vita flykten” – trenden att svenskar flyttat ut – och menar att det i första hand skett i irritation över att en politisk elit vars egen vardag är oberörd av integrationen har förvandlat just deras vardag till ett kontinuerligt integrationsarbete.Samtidigt fäster han sig emellertid vid att de svenskar han intervjuar generellt är så rädda för att stämplas som rasister att de bara kan tänka sig att yppa sitt missnöje anonymt. Att så många europeiska länder nu har starka populistiska partier är, betonar Toje, en naturlig följd av att de etablerade politiska partierna hoppats att man löser integrationsproblem som brottslighet och biståndsberoende genom att tiga ihjäl dem."

Ovanstående stycken är ju klockrena. Det enda jag är skeptisk till är påståendet att pursvenskar flyr från områden som Bergsjön i irritation över den politiska elitens nonchalans. Jag skulle snarare tro att det är den omedelbara mångkulturella verkligheten de flyr från. Slutligen för denne Toje ett resonemang, som jag ofta återkommer till här på bloggen: 

"Det finns både självgodhet och starka drag av klassförakt i deras avståndstagande: i många länder är det fritt fram att uttala sig hånfullt om populisternas utseende, klädsel och förmodade preferenser i fråga om mat. Det är som om eliten anser att de vädjar till en högre, mer universell form för folkets vilja – vad folket borde vilja – medan populisterna förmodas vädja till folkets lägre, irrationella och fördomsfulla önskningar. De populistiska partierna drabbas av selektiv moralism. När Nederländernas Geert Wilders talade för assimilering av invandrare beskylldes han för nazism, när de etablerade partierna gjorde detsamma slutade fördömandena att hagla."

Läs gärna hela SvDs artikel. Aldrig trodde jag att ovanstående analyser skulle återges i en svensk dagstidning.


5 kommentarer:

 1. Nä du hallucinerar troligen, var stod det? I Svensk Damtidning? Hittar jag artikeln ska jag skriva ut den i tusen ex och läsa läsa läsa...

  SvaraRadera
 2. Haha, klicka på länken däruppe, så finner du en ganska intressant artikel...

  SvaraRadera
 3. Äntligen! Dock tror jag att valet 2014 blir en smutsigt val och det blir väääldigt intressant att se hur medieeliten kommer att reagera på ett 15 procentigt SD. Jag är rätt pessimistisk över att återskapa vår nationella gemenskap. Jag kom hem från England nyss och där är de mycket mer avslappnade i sitt förhållande till sin identitet och mer säkra i sitt lands värderingar. Som sagt det blir väldigt intressant att se om eliten kommer bli mer demokratiska eller mer antidemokratiska efter nästa val. /Emil

  SvaraRadera
 4. Som ett exempel titta på britternas årligen återkommande hyllning av sitt land:
  http://www.youtube.com/watch?v=Sgd9nYqVz2s&feature=youtube_gdata_player


  Enligt mig är detta av godo :)
  /Emil

  SvaraRadera
 5. Den länken var härlig Emil! Rysning och tår...

  M

  SvaraRadera