måndag 8 april 2013

Nytt lågvattenmärke av Expressen


Idag avled Storbritanniens premiärminister under 1980-talet, Margaret Thatcher. Det brukar vara kutym att försöka tala väl om den döde, även om man försöker nyansera bilden när det gäller en offentlig person. Även Thatchers politiska motståndare har givit henne erkännande för att ha lyft det då stagnerade Storbritannien genom ett ekonomiskt uppsving, och att ha tvingat tillbaka de politiserade fackföreningarna till att åter bli just fackföreningar. Samtidigt finns det förstås invändningar, eftersom hon var politiker och dessutom en färgstark sådan. Till exempel SvD har skrivit om hennes bedrifter, men även intervjuat historikern Gunnela Björk, som ger en mer negativ bild av Thatchers år vid makten.

Hur hanterar Expressen då detta uppdrag? Har man vänt sig till historiker och statsvetare, kanske rent av brittiska sådana? Har man frågat britter, som upplevde hennes politik negativt, eller britter som upplevt den som någonting positivt? Nej, för en analys har man vänt sig till:

Jonas Gardell.



Under rubriken "Margaret Thatcher ingen hjälte" lyckas han få med sina favoritämnen även i den här situationen. Ja, det handlar om hans egen läggning, och det handlar om Aids.

"Inte heller Margaret Thatcher själv tvekade när hon på en konferens 1987 uttalade sig: ”Barn som skulle behöva lära sig respektera traditionella moralvärderingar får i stället lära sig att de har någon omistlig rätt att vara homosexuell."
Bara någon månad senare infördes i Storbritannien Clause 28 – ett förbud mot ”homo-propaganda”, att tala positivt om homosexualitet, liknande det som Ryssland infört nu 2013."

Det är otroligt lågt av Expressen att reducera en av efterkrigstidens viktigaste politiker till Jonas Gardells egna fixeringar. Självklart dyker följande mening upp:

"Margaret Thatcher stod för en människosyn och värderingar som de flesta av oss faktiskt är överens om är motbjudande."

För en intelligent nekrolog, är det klokare att vända sig till utmärkta The Economist, som under rubriken "A cut above the rest", bland annat skriver:

"As prime minister from 1979 to 1990, Margaret Thatcher transformed Britain and left an ideological legacy to rival that of Marx, Mao, Gandhi or Reagan.
[...]
Mrs Thatcher believed that societies have to encourage and reward the risk-takers, the entrepreneurs, who alone create the wealth without which governments cannot do anything, let alone help the weak. A country can prosper only by encouraging people to save and to spend no more than they earn; profligacy (and even worse, borrowing) was her road to perdition. The essence of Thatcherism was a strong state and a free economy."

Läs gärna hela artikeln i The Economist, och betänk hur tragiskt det är att detta liv i det infantila Sverige reduceras till, som vanligt, "motbjudande människosyn". När kommer vårt land få riktiga journalister och samhällsdebattörer?


6 kommentarer:

  1. Ser man krasst på saken är är väl inte Jonas Gardell någon större hjälte precis. Ännu värre är väl att Expressen inte vågar ha något kommentarsfält öppet.

    SvaraRadera
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_Kingdom

    Antalet fattiga i UK fördubblades under hennes period vilket du kan läsa i länken ovan.

    SvaraRadera
  3. Att vara fattig innebär det att man inte får bedriva pedofili?,då kan jag vara överens med dig.

    SvaraRadera
  4. Detta inlägg var egentligen inte en recension av Thatchers politik. Jag har förstått att den haft både positiva och negativa effekter. Poängen var att jag tycker det var mycket märkligt att vända sig till Jonas Gardell, av alla människor, för en analys.

    SvaraRadera
  5. Andra generationens invandrare9 april 2013 kl. 09:11

    Jag reagerade likadant, dels på valet av skribent men också på Gardells ämnesval. Det sistnämnda var iofs inte så svårtippat.

    En annan kvällstidningsartikel jag tänkte på var den om människor i Glasgow som firade hennes död. Man kan fundera på hur kvällspressen i Sverige hade uppfattat en utländsk tidning som efter Olof Palmes död söker upp valfritt sällskap med Palme-hatare och skildrar detta. Men det är väl bara att acceptera att allt som uppfattas som höger om (S) är det öppen säsong på året runt.

    SvaraRadera
  6. Sverige har faktiskt haft riktiga journalister och samhällsdebattörer, även om det var länge sedan. Torgny Segerstedt, Herbert Tingsten, Vilhelm Moberg, Torsten Ehrenmark till exempel. Säg hellre "När kommer vårt land få riktiga journalister och samhällsdebattörer igen?"

    SvaraRadera