lördag 13 april 2013

Rom från Kosovo "apatisk" - Aftonbladet kampanjar
Jag trodde på allvar att alla vid det här laget hade sett igenom fenomenet med de "apatiska" barnen. Dessa barn kommer från en viss samling länder, de blir friska när uppehållstillståndet kommer och Sverige är det enda landet som upplever detta fenomen.

Dock verkar det fortfarande finnas några naiva, eller ideologiskt drivna, svenskar kvar som åtminstone argumenterar utifrån föreställningen att dessa barns apati är fullständigt autentisk. Självklart finner vi minst en sådan person på Aftonbladet. Eva Franchell inleder:

"För visst borde Migrationsverket försäkra sig om att folk som ska utvisas verkligen kan utvisas? Och nog måste polisen inse att en sondmatad 14-åring inte kan skickas i väg. Flickan kunde inte stå. Såg de inte slangen i hennes näsa?"

Ja, herregud Eva, en slang i näsan! Då borde förstås hela den romska familjen från Kosovo få stanna. Från att ha inlett sin argumentation kring det (simulerade) sjukdomstillståndet, glider Franchell snart in på resonemanget att Kosovo är fattigt, och att denna Selma därför skulle få det sämre där. Jag får väl då upplysa om att inte ens i Sverige är skillnader i levnadsstandard asylskäl, och romer från Balkan saknar varje asylskäl som finns.

"Kosovo är ett fattigt land med begränsad tillgång till sjukvård. Selma är rom och det innebär att hon sannolikt aldrig hade fått någon vård i landet. I Kosovo hänvisas romerna till ett liv på gatan eller i något läger. De utsätts för en systematisk diskriminering och bara tanken att en sjuk romsk flicka skulle få god vård där ter sig helt absurd."

Här undrar jag hur en person som Eva Franchell tänker. I Östeuropa och på Balkan finns ett antal miljoner romer. Skall alla dessa flyttas till Sverige? Ja, det måste ju bli slutsatsen när man sedan läser Franchells avslutning:

"Svenska myndigheter ska inte ens komma på tanken att utvisa en sjuk romsk flicka till ett liv i fullständig misär. Utvisningarna av romer till Kosovo måste upphöra."

Då tar vi det igen. Kosovo är ingen totalitär diktatur, och landet befinner sig inte heller i krig. Romer från Balkan saknar därmed asylskäl, vilket de troligen vet om, men söker sig ändå hit, antingen för att leva på Sverige i några månader till avvisningen, eller för att helt enkelt bli "papperslösa". En tredje väg man kan försöka är ju att få sitt barn apatiskt, så att en skönande på Aftonbladet kan kampanja för en.

5 kommentarer:

  1. Skulle denna otroliga mesighet gälla inom alla samhällets områden så skulle vi kollapsa snabbt. Nu kollapsar vi bara långsamt...

    SvaraRadera
  2. Karl-Olov Arnstberg beskriver i den "rasistiska" boken Svenskar och Zigenare (1998), hur Sverige tog hit ca 50 utsatta romer ("zigenare" på den tiden) för att försöka göra dem till "riktiga svenskar". Det gick sådär

    SvaraRadera
  3. Arnstbergs bok är ytterst läsvärd. Speciellt redogörelsen om hur en ny slags journalistisk etik adopterades, vilken sammanfattningsvis innebar att man skulle undvika att skriva om romsk kriminalitet och annat negativt om denna folkgrupp, oavsett om det var sant eller inte, en etik som sedan flyttades över på andra invandrargrupper. Sedan dess har vi haft en kampanjjournalistik istället för en balanserad, allsidig dito.

    SvaraRadera