lördag 13 april 2013

Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen (315)
Eftersom veckans "Journal de bord de Jean-Marie Le Pen" släpptes av Front National redan i torsdags, kan jag, efter en hård dags arbete, bjuda på den redan idag.

Som vanligt bör ni se den i fullskärm, och som vanligt får ni nedan några förklaringar:

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

00:00 Inledningen man aldrig tröttnar på att se

00:35 Har även Le Pen haft ett bankkonto i Schweiz?

Den stora skandalen i Frankrike de senaste två veckorna har kretsat kring budgetministern Jérôme Cahuzac (PS), som hade ett hemligt konto i Schweiz. Han har sedan ursäktat sig med att alla ljuger i Nationalförsamlingen (parlamentet), där han bland annat sagt att hans egen lögn skall jämföras med president Hollandes försäkran inför Nationalförsamlingen att budgetunderskottet inte skulle överstiga 3%.

Robert Bourgi är en advokat med bland annat en del skumma kontakter i Afrika.

Médiapart är en vänsterinriktad nyhetssida, ledd av Edwy Plenel.

04:54 är en sorts ordlek. Le Pen säger först att de inte är "vit-blå" (hederliga), och sedan att de sjunger rosa, varmed jag gissar att han menar att de skönmålar eller ljuger.

Jean-Pierre Mouchard är en förläggare och affärsman, som 1991 blev kassör för Cotelec, en organisation för att samla in valmedel till Front National.

Halvcirkeln, syftar på platserna i Nationalförsamlingen, som är placerade på detta sätt.

Femte republiken skapades 1958 av Charles De Gaulle, och är Frankrikes nuvarande konstitution, med framför allt en stark presidentmakt.

HALDE var "Höga myndigheten för kamp mot diskriminering och för jämställdhet". Den upplöstes 2011.

Tapis, Andrieux, Guérini, Kucheida och Dalongeville är alla etablissemangspolitiker, som sysslat med oegentligheter.

08:08 Folkomröstningen i Alsace

Regionen Alsace är uppdelad i två departement; Haut-Rhin och Bas-Rhin. Folkomröstningen handlade om en ihopslagning av dessa, vilket FN motsatte sig, då man såg det som ett skapande av en region i Europa, snarare än två departement i Frankrike.

09:33 Langare i Bordeaux

10:35 Ficktjuvar tvingar Louvren att stänga

11:35 Kopter mördade i Egypten

12:44 Margaret Thatchers död

13:48 Veckans stackars idiot

Xavier Bertrand var generalsekreterare för UMP 2008-2010, och arbetsmarknadsminister 2010-2012.
SvD om Cahuzac-skandalen

2 kommentarer:

 1. Intressant och bra jobbat med översättningen. Du kan gott redigera lite hårdare. Jag är hyfsat bra på franska, men ibland måste jag stoppa för att hänga med.
  Nå, budskapet? Jag läste att Thoralf Alfsson varnade SD:s ledning för att låta Expo och media dra upp gränserna för vad man kan tolerera av partiföreträdarna. Han har helt rätt. SD avgör vad som är acceptabelt.
  De borde lära av sina europeiska kolleger. SD är alltför mycket på defensiven. De måste angripa, redovisa och stå på sig.
  SD:s ledning skulle ha stor nytta av att se allt det här du jobbar med. Förmodligen är deras kontakter mycket begränsade och språkkunskaperna utgör nog också ett rejält hinder. Du gör ett gott arbete men det borde komma fler till del. Framför allt dem som formar SD:s strategi.

  SvaraRadera
 2. Hej Anna! Jo, jag vet - du påpekade det tidigare, och efter det har jag faktiskt försökt att redigera lite hårdare. Samtidigt är det ju en balansgång - jag vill inte redigera alltför hårt, så att själva budskapet går om intet...men jag jobbar på det!

  SvaraRadera