onsdag 3 april 2013

Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen (313)
Då var det dags för ett nytt avsnitt av efterlängtade "Le journal de bord avec Jean-Marie Le Pen". Ordet betyder egentligen loggbok, men min lite friare översättning av namnet känns naturligare. Dessa veckojournaler spelas in och läggs upp på Front Nationals officiella sida varje fredag, men textningsarbetet tar längre tid än man kan tro, särskilt som jag samtidigt vill hålla ett öga på, och kommentera, svensk fulmedia. Dessutom krävs det lite research, bland annat för att kolla upp personer som nämns i inslagen, och som jag inte nödvändigtvis känner till sedan tidigare. Var gärna lite extra generösa med kommentarer kring de internationella inläggen, då de tar lite längre tid att arbeta fram, än en sågning av en svensk pk-krönika.
Jag tycker veckans avsnitt var ovanligt intressant, inte minst Le Pens boktips. Jag kommer att beställa boken ifråga, så kanske dyker det upp en recension här om ett par veckor.

Som vanligt rekommenderas att se klippet i fullskärm, och som vanligt några förtydliganden och en översikt av ämnena som tas upp:

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

00:00 Inledningen man aldrig tröttnar på att se

00:35 Sågning av president Francois Hollande (PS)

HEC är Frankrikes mest prestigefyllda handelshögskola
ENA är den än mer prestigefyllda högskolan för statliga ämbetsmän, där alla i det politiska etablissemanget studerat

Bercy är ett kvarter i Paris, där finansministeriet ligger, vilket är vad som här åsyftas

Nicolas Sarkozy (UMP) var president före Hollande

Alain Juppé är UMP och var premiärminister 1995-1997

05.17 30-års-jubileet av valframgångarna 1983

Sponsor. För att delta i exempelvis presidentvalet behöver man underskrifter av 500 borgmästare (ens sponsor), vilket kan bli lite svårare för FN, då de själva har få egna borgmästare.

RPR var UMPs föregångare, och alltså ett högerparti.

Arrondissements. Paris är indelat i 20 stadsdelar, "arrondissements".

Jean-Pierre Stirbois var FN-politiker på 80-talet, men dog i en olycka 1988.

07:51 Valframgångar i fyllnadsvalet i l'Oise

Harlem Désir, PS-politiker och dessutom tidigare ordförande för SOS Racisme.

"Politiska preferenser" Le Pen uttrycker sig oerhört väl på franska, och använder ett stort ordförråd, vilket ofta är svårt att förmedla i översättning på begränsade textrader. "Preferenser" var det bästa jag kunde komma på i sammanhanget på svenska, men ordet han använder är "dilection", ett gammalt bibliskt ord, som uttrycker en sorts vald kärlek.

Florence Italiani är FN-politiker i l'Oise


10:04 Kinesiska turister osäkra i Paris

CRS kravallpolisen

11:10 Beslöjad barnskötare fick inte avskedas.

Lite intressant med alla bisarra regler man måste sätta upp när islam gör entré på en arbetsplats

RATP är ett företag för kollektivtrafiken i Paris

MEDEF är en organisation för företagare

13:07 Valreform

Jean-Pierre Raffarin (UMP) var premiärminister 2002-2007

AFP Nyhetsbyrå

15:26 Boktipset

Både själva boktipset och boken den jämförs med låter klart intressanta.6 kommentarer:

 1. Hahahaha! Älskar hans totala hänsynslösa sågning av Hollande.

  SvaraRadera
 2. Ja, Vikingen, han håller ju inte igen direkt. Även om det handlar mycket om Frankrike, tycker jag ändå det är intressant att se de här sändningarna...

  SvaraRadera
 3. Tack, Tobbe, för detta klipp, och för övriga också. Att se Gert Wilders in action ger råg i ryggen för att våga säga sanningen och tala ur skägget mer frispråkigt. Det är ett oerhört värdefullt arbete du gör när du tar dig tid att texta dessa filmklipp. All heder till dig. Nu får vi läsare hjälpa till att sprida dem.

  SvaraRadera
 4. En lysande folbildarinsats att sprida dessa klipp i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Mycket underhållande,farbrorn kan ännu,man får ett perspektiv på politiken i Sverige,den är ett Le gag .ett skämt,tänker på uttrycket vad gaggar du om! ett skämtande det är vad Pk håller på med i Riksdagen!Tänk den dagen vi får slagfärdiga politiker som utan att läsa från ett papper vet vad dom skall säga!

  SvaraRadera
 6. Tack, Anonym 10:45. Som sagt, det ligger lite arbete bakom dessa inlägg, så det är trevligt att höra att det inte bara är jag som är intresserad.

  Anonym 11:10:
  Ja, man får också en annan bild av Le Pen, än den som förmedlas i fulmedia. The Economist har till och med kallat honom "a thuggish fascist", medan det visar sig att han i själva verket besitter både bildning, humor och charm.

  SvaraRadera