tisdag 2 april 2013

Man hör ekon från 1930-talet...som vanligtJag funderar ibland på hur det fungerar med det kreativa arbetet på de olika dagstidningarna, och då inte minst varför varje tidning behöver ett tiotal pk-krönikörer, alla med samma åsikt och samma formuleringar dag efter dag. Om man har det som heltidsarbete, kan man tycka att man borde lägga 5 minuter varje dag på att komma på ett nytt skällsord för invandringskritisk, eller några nya historiska paralleller. Nej, den förmågan har uppenbarligen inte elitens trumpeter, så vi kommer nog få leva med "rasist", "främlingsfientlig" och "människosyn" ett tag. Jag brukar försöka att inte vara alltför ironisk eller sarkastisk här, men idag kan jag bara inte låta bli.

Vi börjar också vänja oss vid att dessa människor varje dag hör ekon från 1930-talet. Det beror nämligen på att kritik av Sveriges invandringspolitik 2013 är exakt samma sak som stämningen i Tyskland, efter ett förlorat första världskrig, ett Versaillesfördrag, miljoner arbetslösa soldater och en uråldrig antisemitism för snart 100 år sedan. Idag bjuder Aftonbladet på de sedvanliga idiotierna:

"Vi lever i en tid av ökade konflikter. Många tycker sig höra ekon från 30-talet. I Europa, men också här hemma. Vi har en regering som låter polisen jaga svarthåriga i tunnelbanan. Vi har en ­migrationsminister som uttalar sig ­rasistiskt men får sitta kvar. Segregationen i skolan ökar. Vilka föräldrar ett barn har blir allt viktigare för hur det kommer att klara skolan."

Ja, just det, precis som Tyskland 1933 alltså. Året då ett demokratiskt parti ifrågasatte rimligheten i en enorm invandring från Afrika och Mellanöstern, vilket bekymrade dåtidens sverigedemokrater, som på den tiden fortfarande hette Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet. Precis som i Tyskland 1933 kan vi  idag se hur Jimmie Åkesson, med hjälp av en privatarmé på flera hundratusen man, planerar att införa diktatur, anfalla grannländerna, och börjar kika i sin särskilt hemliga pärm med gaskammarritningar. I Tyskland uppfördes redan 1933 koncentrationslägret Dachau för politiska fångar och andra misshagliga personer, och nu ser vi hur en kopia börjat byggas utanför Sölvesborg.

Aftonbladet är socialdemokratisk, så framför allt handlar inlägget om hur usla borgerliga partier är om de funderar på att samarbeta med exempelvis SD. Att de själva i alla år stötts av Vänsterpartiet kommunisterna verkar inte vara något problem. Om de tänker göra det även 2014 tycker jag mig höra ekon från ryskt 1910-tal, för att inte tala om kambodjanskt 1970-tal. Man fortsätter:

"Per Wirtén beskriver hur han under arbetet med boken känner igen dagens debatt. I land efter land samarbetar ­borgerliga regeringar med rasistiska och högerextrema partier. ”Över ett ­avstånd av åttio år, ett världskrig, för­intelsen, Gulag och det kalla kriget ­hörde jag Tingstens röst. Den sa egentligen bara en sak: se upp, när politiker i mittfåran börjar samarbeta med demo­kratins fiender är läget allvarligt.”

Där prickade man in minst tre nyckelord på några rader. Jag förstår fortfarande inte på vilket sätt SD är en "demokratins fiende"; det skulle vara mycket intressant att få det utvecklat i någon krönika framöver. Vi kan vid det här laget utantill recitera att det är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti, som fiskar i grumliga vatten, med sin obehagliga människosyn.

"Egentligen borde vi vara livrädda. För att främlingshatet ökar, för att arbetslösheten är som en cancer i Europas kropp. Och framför allt för att vi nu steg för steg sänker kraven på vad vi anser vara ett civiliserat samhälle."

Nja, det civiliserade samhället behöver vi nog inte oroa oss för. Om vi bara kunde tvinga folk att inte rösta på Sverigedemokraterna, så kommer nog en rejäl inströmning från Somalia, Afghanistan och Syrien garantera att arbetslösheten försvinner och att vi får ett civiliserat samhälle. Vi har mycket att lära från dessa länder.

Slutligen så skall kanske Karin Pettersson, Anders Lindberg, Åsa Linderborg och alla de andra hålla en sak i åtanke; att om vi nu befinner oss på 1930-talet, så tillhör morgondagen oss. Tänk när Tobbes yngre bror stämmer upp i sång på Oisin Cantwells favorituteservering på Södermalm, precis som skedde för många år sedan i klippet nedan:5 kommentarer:

 1. Begåvning kan vara ärftligt påstår Nordling i en bloggartikel den 26 mars. Det kan vara en förklaring till att "Vilka föräldrar ett barn har blir allt viktigare för hur det kommer att klara skolan". Med den socialdemokratiska utjämningspolitiken är begåvningsreserven i arbetarklassen i så fall mer eller mindre uttömd.

  http://danne-nordling.blogspot.se/2013/03/foraldrarnas-utbildningsniva-avgorande.html

  SvaraRadera
 2. När jag kommer till "hen" i en artikel, slutar jag läsa - av princip. Men innan dess stod det såhär i Karin Petterssons ledarkrönika (ledarkrönika=signerad ledare?): "Tingsten landade många gånger fel." Bara sådär. Wirténs ord eller Petterssons, jag vet inte. Kommer aldrig att läsa Wirténs bok hursomhelst. Man kan anta att det är Atlantpakten och svenska kärnvapen som spökar.

  Det är ändå enastående att Tingsten har "väckts till liv" igen efter att ha dödförklarats intellektuellt av den store tänkaren Olof Lagercrantz direkt efter sin död och varit persona non grata bland kultureliten i närmare fyrtio år.

  För övrigt drabbade det även betydelsefulla socialdemokrater att landa fel ibland: Erlander (det starka samhället) och Palme (löntagarfonderna)

  SvaraRadera
 3. Hej Tobbe.

  Här har du en intressant video att analysera.

  http://www.axess.se/tv/player.aspx?id=3388

  SvaraRadera
 4. Ateisten: Tja, jag antar att de även skulle säga att Erlander "landade fel" i sitt tal om att Sverige är så mycket mer lyckligt lottat, genom vår (då) etniska homogenitet. Sedan hyllar Karin P även Tingsten för att han sagt någonting om att det är viktigt att ta ställning. Är det något vår sida gör idag, så är det väl att ta ställning, efter lite självständigt tänkande...men vi landar väl fel antar jag.

  SvaraRadera
 5. Anonym 21:53:
  Tack för länken, jag skall se om jag kan göra något av den. Sådana här tips uppskattar jag alltid!

  SvaraRadera