onsdag 22 maj 2013

Grotesk debatt i riksdagenVår sida brukar ju alltid hävda, med all rätt, att det finns en sjuklöver, och att denna präglas av bristande verklighetsförankring och ett aktivt nedmonterande av landet Sverige. Sällan blir det så uppenbart som i dagens debatt om vård för personer som befinner sig illegalt i landet. Sverigedemokraternas Björn Söder och Per Ramhorn stod för sanningen och det sunda förnuftet. Mot dem stod de övriga sju partierna helt nakna, och var och varannan minut fick vi höra "människosyn" och "alla människors lika värde", samt givetvis, "ställa människor mot varandra".

Det var en deprimerande debatt, för jag lyssnar faktiskt alltid med öppet sinne, men denna gång kunde jag inte vid ett enda anförande känna att "där har sjuklövaren en poäng", eller "där håller jag inte riktigt med SD". Det är också helt obegripligt varför dessa partier är så fixerade vid sjukvård och skola för illegala. Är det ingen som ifrågasätter varför ett barn till illegala överhuvudtaget behöver skolgång här? De skall ju omedelbart avvisas.

Man debatterade en ny lag:

"En ny lag ska reglera landstingens skyldighet att erbjuda personer som vistas i Sverige utan tillstånd hälso- och sjukvård inklusive tandvård. Förslaget innebär att landstingen ska vara skyldiga att erbjuda vuxna personer som vistas i landet utan tillstånd samma subventionerade hälso- och sjukvård som vuxna asylsökande. Det innebär vård som inte kan anstå inklusive tandvård, mödrahälsovård, preventivmedelsrådgivning, vård vid abort och en hälsoundersökning. Landstingen får dessutom möjlighet att erbjuda vård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd, upp till samma nivå som för bosatta."

Jag tänkte bjuda på de första minuterna av Björn Söders första inlägg, då det är klockrent, och egentligen är det enda som behöver sägas i denna fråga:
Troligen var det fler än jag som även tänkte på Marine Le Pens klargörande om just illegal invandring häromdagen...

4 kommentarer:

 1. Sverige är numera en konstitutionell anarki.
  Motstridiga lagar.
  Ledare som inte är några ledare
  och som håller sig undan när det bränner till.
  Rune

  SvaraRadera
 2. Ett bra och nyktert inlägg av Björn Söder,
  Tyvärr ids alltför få sätta sig in i politik. De har fullt upp med att blogga om trams, titta på Facebook och fundera kring sig själva.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att Söder är bättre än Åkesson. Söder låter som han menar vad han säger. Åkesson verkar mest intresserad av att visa hur polerad och diplomatisk han är.

  SvaraRadera
 4. Ja, men båda förhållningssätten behövs.

  SvaraRadera