måndag 27 maj 2013

"Katainens tankar prisas av invandringskritiska svenskar"I Finland har både inrikesministern och statsministern uttalat sig om upploppen i Sverige som en tankeställare, och då i stort sett enbart relaterat till vår extrema invandringspolitik. Under frågetimmen i Yles Radio Suomi sa Katainen bland annat att han har kommit fram till att antalet asylsökande måste hållas under kontroll. Katainen kommenterade de upplopp som har förekommit i flera Stockholms förorter under den senaste tiden. Yle skriver:

"Många svenskar har också kommenterat artikeln direkt på Svenska Yles webbplats.
I många kommentarer hoppas man på att politiker i Sverige skulle ta lärdom från Finland och bedriva en mer restriktiv invandrarpolitik.
Flera som kommenterat artikeln anser att invandringspolitiken i Sverige har misslyckats. Man anser också att det är tabu att kritisera invandringspolitiken i Sverige."

Aldrig tidigare har en artikel i finländska Svenska Yle spridits så mycket i Sverige. Det är inte särskilt förvånande, men mycket positivt, eftersom vi svenskar måste gå till våra grannländer för att ta del av öppna tankar kring vår samhällsutveckling. Observera att man i rubriken väljer ordet "invandringskritisk" istället för "främlingsfientlig" som det direkt skulle ha blivit i Sverige. Även resten av artikeln håller en neutral ton där man helt avstår från att fördöma intresset och reaktionerna i Sverige.

1 kommentar:

  1. Finland är ett underbart land. Känner mig väldigt hemma där, inte minst i det svenskspråkiga Finland. Hade jag haft möjlighet skulle jag ha köpt mig en våning i nåt av Helsingfors vackra stenhus och betraktat förfallet i mitt gamla hemland på avstånd. Finland är, i bästa bemärkelse, som Sverige var förr; lugnare, mer avspänt, mycket mindre PK, ja det är helt enkelt lättare att andas där. Och så har man, hör och häpna, ett riktigt försvar!

    SvaraRadera