måndag 20 maj 2013

Klarspråk om romer av Marine Le Pen
Med anledning av det stora antalet illegala romska bosättningar i Frankrike, ställde igår en TV-kanal frågan till Marine Le Pen hur man egentligen skall lösa problemet. Som vanligt skräder Marine inte orden, och det hon har att säga om Frankrike gäller förstås även Sverige.

Klippet nedan är del av en längre intervju, men jag väljer för tillfället att visa just denna del.


UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

Manuel Valls (PS) är inrikesminister
10 kommentarer:

 1. Sverige har ingen politiker av hennes kaliber.

  Alla partier i Sverige månar främst om sina egna röstsiffror, inte om landet - så även SD.

  Nu manifesterat av att man skall locka kvinnor för att få mer röster

  SvaraRadera
 2. Självklart är SDs röstsiffror viktiga, så viktiga att de till och med vill locka kvinnor till partiet. :)

  SvaraRadera
 3. Det är så underbart att höra henne. Hon låter sig inte avledas, hon låter inte intervjuaren ta över, hon biter tillbaka så fort hon får insinuanta frågor.
  Tänk om Åkesson kunde vara sån. Nu tycks han tro att hans främsta uppgift är att vara diplomatisk.
  Tack, Tobbe, dina klipp räddar mig från total förtvivlan.

  SvaraRadera
 4. Vill också tacka för de här klippen. Eftersom min franska är sämre än ringrostig och min holländska obefintlig så är dina översättningar väldigt värdefulla. Hoppas du vill fortsätta och att alltfler hittar till klippen. (Och naturligtvis borde vanliga tv sända inslag från europa mycket mer. Utan att först styra upp vinklingarna så infernaliskt.)

  SvaraRadera
 5. Tack ska ni ha själva för att ni är intresserade! Att svensk media skulle rapportera sådant här ovinklat lär nog inte hända de närmaste åren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har du nog helt rätt i. Allt måste bäddas in i rätt sammanhang, redigeras om, filtreras ordentligt och presenteras med prydlig vinkel. Att bara sända nyheter rakt av, rätt upp och ner. Kanske t om okommenterat. Det lär nog ligga långt fram.

   Vore intressant att se lite klipp från den italienska debatten också, men det vet jag ingen som översätter på det här sättet. Rapporterna därifrån känns otroligt torftiga och intetsägande.

   Radera
  2. inte i denna Kungens tid

   Radera
 6. Tack!

  I en tid som känns allt mer hopplös är insatser som denna - ditt arbete med att översätta och publicera intervjun - enormt värdefulla.

  Såg nyss Reinfeldts meningslösa dravel till uttalande om Husbyhelvetet. Han talar som en levande död.
  Det kommer ljud ur munnen på honom, men de betyder inget.

  Le Pen - vilket föredöme! Klarspråk från första stund. Påläst, skärpt, tar initiativet och behåller det inslaget igenom.
  Alltså, SD MÅSTE bli både vassare och tuffare i debatterna.

  SvaraRadera
 7. Är inte romer en minoritet sen århundranden i frankrike än mer än i Sverige, eller i alla fall sen efterkrigstiden? Säger mer om hur nationalismens syn på folket är en ständig konstruktion.

  Jag önskar dock samma lösning som henne (sända ut en bild av att det inte är så mycket bättre här; riva upp schengen) men med andra metoder (inte strypa) och av annan anledning: hitta nya internationella lösningar mot fattigdom, för solidaritet när EU var havererat från början.

  SvaraRadera
 8. Jo, fast det som diskuteras är ju östeuropeiska romer som kommit i nutid. Hon vill att alla som är franska medborgare skall ha samma rättigheter.

  SvaraRadera