måndag 20 maj 2013

Polisen klargör läget!"Det har i natt varit oroligt i vår grannort Husby och på grund av detta vill vi belysa att polis i Sverige har rätt att bruka våld för att utföra en tjänsteåtgärd eller för att använda nödvärnsrätt. Anledningen till varför poliser har rätt att bruka våld är för att kunna upprätthålla lag och ordning.

Okunskap gällande polisers rätt att använda våld har i natt lett till att några ungdomar hämnats p
å polis genom att bränna flertalet bilar och förstöra rutor för flera hundratusentals kronor. Det är medborgarnas skattepengar och medborgarnas bilar som förstörts och det är för oss obegripligt vad de har vunnit på att förstöra för medborgarna?

Vi kommer de närmsta dagarna att arbeta synligt för att visa att vi inte tänker ge oss. Att förstöra bilar, krossa rutor och kasta sten på polis är ett hot mot demokratin och svensk polis är här för att upprätthålla lag, ordning och demokrati!

Vi är här för att stanna!"
 
- Polisen Södra Järva Näpo

3 kommentarer:

 1. Äntligen har Polisen börjat tala klarspråk! Hittills har man nöjt sig med att stå och se på, för att inte provocera, när slöddret slår sönder och bränner. Hoppas övriga polisdistrikt lär sig detta nya förhållningssätt.

  Jag citerar uttalandet: "Att förstöra bilar, krossa rutor och kasta sten på polis är ett hot mot demokratin och svensk polis är här för att upprätthålla lag, ordning och demokrati!"

  Det är så sant och självklart att jag får gåshud.

  SvaraRadera
 2. Jag är lite tveksam. Texten är förstås kärnfull. Klartext.

  Men ändå. I mina öron låter det lite provocerande och onödigt makt språk aktigt. Inte så speciellt pedagogiskt. Men närpolisen har väl gjort en bedömning runt formuleringarna. Jag ogillar t om avsändarsignaturen. Onödigt byråkratiskt.

  Skall man vara riktigt grinig så tycker jag det ger uttryck för en ganska tydlig "vi-och-dom"-inställning.

  Även om innehållet är bra så skulle jag försökt hålla en mer vänskaplig och naturlig ton. (Bland enklare militäruppgifter och väldigt mycket personal så blir tonen ofta formell, korthuggen och opersonlig. Bland elitsoldater däremot med komplicerade uppdrag och få personal så är tonen ofta mer personlig, intim och resonerande. Det är lite mer åt det sistnämnda jag hade föredragit).

  SvaraRadera
 3. Det är väl dom här orden man hade velat höra från landets statsminister när delar av huvudstaden sticks i brand av invandrare ? Men Reinfeldt tycks bara bli handlingskraftig när det gäller hans favoritlag i fotboll. Ynkligt av honom, bra av Polisen !

  SvaraRadera