måndag 13 maj 2013

"Utvisas från sin döde son"Rubriken visar på ännu en ny nivå av vad media anser vara asylskäl. Vi har vant oss vid snyftartiklar om hur familjer inte kan återförenas i Sverige, men nu räcker det alltså till och med att ha någon som har avlidit i landet för att medierna skall kräva att hela familjen skall få stanna.

Dessutom handlar det om romer, så då blir det ju förstås oemotståndligt att dra upp argumentet om hur det är fattigare på Balkan.

"År 2010 kom den romska familjen Ibrahim till Sverige för att rädda livet på sin svårt sjuke son. Men han avled, och nu ska hela familjen utvisas till Makedonien."

Det nämns förstås inte att romer från Makedonien saknar alla asylskäl till att börja med. Denna familj skulle naturligtvis aldrig släppts in i landet. Nu är själva graven huvudskälet till att få stanna:

– Det skulle vara jättesvårt att lämna honom där, jag besöker min sons grav varje vecka, säger pappa Vejsel Ibrahim.

Det tror jag inte alls på. Det skulle säkert gå att ordna en grav i Makedonien också. Den 13-åriga dottern Anka råkar nämna någonting viktigare:

"Det var svårt och fattigt i Makedonien. Här i Sverige har vi fått ett nytt liv, vi har ett vardagsrum, vi har toalett, vi får gå i skola."

Jag tvivlar inte på att familjens levnadsstandard är betydligt lägre i Makedonien. Det gäller dock för miljarder människor i världen, och utgör fortfarande inte ett asylskäl ens i Sverige.Helst skulle jag se att även hippie-prästen Stefan Andersson följer med på återresan, då han säkert skulle göra större nytta i Makedonien. Han kämpar för att familjen skall få stanna och säger:

"Vi måste tänka på barnens bästa. Sverige måste vara ett humant land, men så känns det inte nu. Nu känns det skit helt enkelt"

SVT

2 kommentarer:

  1. Enn kristen präst skulle knappast accepteras i ett muslimskt land som Kosovo men han kanske kan missionera?

    SvaraRadera
  2. Vad säger arbetsgivaren om avflytt då?

    SvaraRadera