torsdag 20 juni 2013

Billström bjuder på dagens tröttaste mantra


"Fler än Sverige måste ta ansvar"Nej, jag skojar inte. Tobias Billström har verkligen precis fått in en debattartikeln under det temat i Expressen. Vad vill han? Överträffa Erik Ullenhag i regelbundna meningslösa pressmeddelanden? Ni förstår naturligtvis exakt vad som kommer att följa, men min vana trogen vill jag ändå bjuda på några utdrag.

"Hittills i år har närmare 4 500 syrier sökt asyl i Sverige - fler EU-länder måste ta ansvar för människor på flykt"

Till att börja med vill jag återigen påminna om att varken Sverige eller övriga Europa har något "ansvar" att ta emot någon alls. Man kan välja att göra det, men det finns ingen naturlag som säger att man absolut skall göra det. Jag menar att våra länders regeringar enbart har ansvar för sina egna folk och stater och se till att dessa utvecklas optimalt med en optimal framtid för dess folk. Sveriges nuvarande invandringspolitik leder knappast till en optimal framtid för vårt folk. Vill Tobias Billström utföra en humanitär insats får han söka jobb inom någon biståndsorganisation och lämna över ministeransvaret till någon som faktiskt bryr sig om det här landets framtid.

Sedan kommer vi till det här fåfänga hoppet om att fler skulle vilja följa Sveriges exempel. Varför skulle de vilja göra det? Vi vet att många svenskar fortfarande tror att Sverige är någon sorts föredöme i världen, men det är snarare ett avskräckande exempel, vilket man säger mer eller mindre öppet i bland annat Norge och Finland. Vill ni minska inflödet till Sverige, så går det bra att göra det, utan något trams om andra länders "ansvar".

Längre ner skriver Billström något intressant:

"För några veckor sedan befann jag mig i Turkiet och kunde på plats bilda mig en uppfattning genom samtal med företrädare för den turkiska regeringen men också via möten och samtal med frivilligorganisationer där. Det är lätt att förstå varför de är bekymrade. Det är en stor utmaning som vi alla står inför att kunna stödja och hjälpa Syriens grannländer i denna mycket svåra situation."

Jag är övertygad om att situationen i Syrien är fruktansvärd och att förhållandena är svåra i de grannländer som får ta emot flest av de syriska flyktingarna. Det är dock dessa länder som är den naturliga destinationen för dem och det här också där Sverige verkligen skulle kunna göra en insats på ett väsentligt effektivare sätt än att ge dem permanenta uppehållstillstånd här. Ett litet sidospår utgörs av det intressanta bruket av nyspråksordet "utmaning", som dyker upp när man egentligen talar om problem. Jag gissar att detta så småningom kommer att ersättas av "möjlighet".

Omedvetet nämner Billström någonting annat viktigt:

"I dag är det internationella flyktingdagen. En dag viktig att synliggöra. UNHCR, FN:s flyktingorgan, räknar nu till att det finns fler än 15 miljoner flyktingar runtom i världen. Ännu fler är på flykt inom sina länder."

Exakt. Så, Tobias, skall vi låta 10 000 syrier bosätta sig här, med allt det medför, eller för samma kostnad hjälpa 1 miljon människor i grannländerna?


6 kommentarer:

 1. Jag funderar (lagom) mycket på varför i all världen Sverige skall utmärka sig i denna fråga. Är det för att vi inte drabbades av krigets fasor in på bara kroppen. Vi inser inte hur bräckligt vårt välstånd är?

  Förre ambassadören Gunnar Hägglöf skriver i sin memoarbok "Fredens vägar, 1945-1950": -"När Anna och jag skulle fara till Moskva i juni 1946 [..] fick vi resa med båt till Helsingfors, som gjorde ett intryck av stor utmattning efter det långa kriget och av lika stor ovisshet inför framtiden."

  Och: -"På 1970-talet tar ett nyutnämnt sändebud flyget för att hastigt komma till sin nya post. På sätt och vis är det synd att han så snabbt och utan några övergångar kastas från Arlanda till Bangkok eller Nairobi. Om man far med båt eller järnväg, får man se hur det ena landskapet avlöser det andra och hur olika människorna är på olika latituder och longituder."

  Ja, det är väl ett av problemen: att dagens politiker, sändebud och makthavare flyger 1a klass mellan sina olika bubblor utan kontakt med den verkliga verkligheten. Emellanåt gör de, liksom minister Billström, studiebesök hos regeringar och biståndsorganisationer, som i själva verket också bara är bubblor, som svävar omkring i verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Billström: -Jag är mycket stolt över den svenska asylpolitiken.

  Det får vi höra ofta nu från våra folkvalda (nåja, folkvalda och folkvalda) - senast i riksdagsdebatten om subventionerad vård till utlänningar, som vistas illegalt i Sverige.

  Om jag var minister skulle jag skämmas istället. 819 Mkr till UNHCR är bara lika med anslagsökningen till Migrationsverket 2012. Ökningen!

  Att kunna säga att man är stolt är säkert en drivkraft, men det måste finnas djupare orsaker till den katastrofala asylpolitiken, t ex aningslöshet.

  SvaraRadera
 3. Skäms på sig Billström, att behandla ensamkommande flyktigbarn på detta vis:

  http://www.dt.se/nyheter/hedemora/1.6000918-flyktingar-campar-i-sveaparken-i-protest

  Det är bra att tidningarna skriver om ensamkommande, asylsökande och t o m visar bilder, så kanske folk vaknar upp till slut. Varför skall vi försörja och utbilda dessa lycksökare och i förlängningen deras stora familjer?

  För att vara flyktingar från krig och elände, så har de ganska höga krav..

  De ser ganska brådmogna ut, för att vara 16-18 år. Svårt att bedöma ålder på bild dock, lättare om man träffar vederbörande i verkligheten - som Migrationsverket gör, väl..

  SvaraRadera
 4. Edward Ulfertz20 juni 2013 17:46

  Hej Tobbe,
  Du gör ett fantastiskt jobb med att översätta och texta videos så att de blir tillgängliga till vanliga svenskar, som inte är så bra på främmande språk.
  Ditt namn finns på min lista över svenska frihetskämpar!

  Jag vill ge dig ett tips om en video, som verkligen skulle behöva komma till allmänhetens kännedom.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t2kKnzW4d8w
  Mvh Edward

  SvaraRadera
 5. Tack Edward - kul att du uppskattar dem, för de tar en hel del tid att färdigställa. Videon ifråga har jag sett lyftas på andra fria sidor - så den är spridd!

  Överhuvudtaget sprids material med Nigel Farage, Pat Condell osv rätt snabbt då de är på engelska. Därför har jag riktat in mig på FR/BE/NL-material, då jag känner att jag där kan bidra med någonting som annars inte skulle kommit till svenskar.

  SvaraRadera
 6. När Åkesson tog upp svenskt stöd till flyktinglägren istället för mångdubbelt dyrare flyktingmottagande i Sverige i en debatt med Ullenhag i Lund, så började propagandaminister Ullenhag gapa om att det gick inte för att "vet du hur det ser ut i Aleppo !?" Han försökte alltså påstå att det inte finns läger utanför Syrien som behöver hjälp.

  SvaraRadera