lördag 1 juni 2013

Den juridiska förföljelsen av Marine Le Pen


Dagens Europa befinner sig i ett bisarrt tillstånd. När en muslimsk man i Sverige vägrar skaka hand med sin handledare, tilldöms han ett skadestånd. När muslimer i Frankrike blockerar gator mitt i städerna för att hålla utomhusbön, förföljs Marine Le Pen för att ha fördömt fenomenet.

Det hela handlar om ett tal hon höll 2010, där hon jämförde den tyska ockupationen under Andra världskriget och dessa utomhusböner. Det blev då fart på ett antal "antirasistiska" organisationer och till slut har man nu fått EU-parlamentet att ta bort den immunitet hon automatiskt åtnjuter som ledamot. Det märkliga är att denna immunitet faktiskt skapades just för att förhindra att parlamentarikerna dras in i rent politiskt motiverade åtal.

Kanske börjar dock övriga politiker känna att vinden vänder, för folkpartisten Cecilia Wikström som behandlat ärendet i utskottet är snabb att ursäkta sig:

"Det vore tråkigt om jag nu blir utpekad som skurk, att jag skulle vilja gå emot yttrandefriheten, till exempel. Det är de franska myndigheterna som ska bedöma om Le Pen gjort rätt eller fel, säger Wikström."

Så här kommenterade Marine Le Pen själv historien, när frågan dök upp hos EU-parlamentet i vintras:1 kommentar:

  1. Marine Le Pen är verkligen min nya idol! Otroligt skarp kvinna!
    /Anna

    SvaraRadera