måndag 24 juni 2013

"Invandring en god affär"
Gert Gelotte är troligen okänd för de flesta svenskar, vilket antagligen beror på att hans pk-krönikor levereras i en lokal tidning, Göteborgs-Posten. Som skribent och tänkare är han tämligen obegåvad, men detta vägs upp av en rejäl dos politisk korrekthet.

Idag tar han upp den OECD-rapport som redan sågats av seriösa debattörer, och han gör det förstås lyriskt och okritiskt.

"Sverige gör en liten, men dock vinst på invandringen. OECD, en samarbetsorganisation för industriländer med demokrati och marknadsekonomi, har gjort den första internationella undersökningen av invandringens plus och minus omräknat i köpkraft. För Sveriges del blir det plus 896 euro (7 800 kronor) per invandrare och år. Danmark gör en vinst på hela 2 367 euro och Schweiz toppar OECD:s lista med ett netto på 14 545 euro per invandrare och år."

Det låter ju utmärkt, men kan det inte vara något som saknas i denna analys? Jo, självklart. Det hävdas ju alltid att man inte kan tala om "invandrare" som en enhetlig grupp, vilket jag håller med om fullständigt, men i detta fall är det tydligen bekvämt. I gruppen "invandrare" ingår förstås en mängd västerlänningar och rentav skandinaver. För en viktigare sanning vill jag påminna om vad som skrevs i det mycket friare Norge, i detta fall i Aftenposten:

"Med de endrede forutsetningene kommer Storesletten frem til at vestlige innvandrere gir et bidrag på 1,5 millioner kroner til statskassen gjennom livet, mens innvandrere fra Øst-Europa går i pluss med 0,6 millioner. Ikke vestlige-innvandrere er fortsatt ulønnsomme, men går nå i minus med 2,1 millioner.

– Hvis du ser på all innvandring under ett, tror jeg det er lønnsomt for Norge nettopp fordi vi får så mange svensker og polakker til landet. Jeg er overbevist om at innvandring fra EØS-land er bra for statskassen, men at ikke-vestlige innvandrere er en utgift, sier han."


Mycket mer behöver väl egentligen inte sägas. Gert Gelotte har dock ytterligare ett skarpt argument i ärmen:

"Därtill vet alla som åkt taxi, buss eller spårvagn i Göteborg att Sverige bokstavligen skulle tvärstanna utan invandrare."

Jag tror faktiskt att detta är ett fullständigt verkligt scenario för de människor som skriver så. Sverige skulle helt enkelt inte ha någon trafik om vi inte hade haft en rejäl utomeuropeisk invandring. Hur löste man detta på 1960-talet eller 1930-talet? Gick alla till fots på den tiden? Hur gör man egentligen i Japan och Sydkorea?


5 kommentarer:

 1. Journalistyrket verkar vara väldigt likt prostitution.
  För att kunna försörja sig måste man sälja sig själv till rika och mäktiga, de som är skyldiga till utsattheten.

  SvaraRadera
 2. Allt förvärvsarbete är väldigt likt prostitution. Den enda skillnaden är att sex är själva arbetsuppgiften för prostituerade, annars så är det precis samma, och det är givetvis absurt att betalsex är olagligt.

  Livegenskap har vi aldrig haft och ska vi aldrig ha, vilket gäller alla arbeten.

  Men On-topic:
  "Jag tror faktiskt att detta är ett fullständigt verkligt scenario för de människor som skriver så."

  Jag tror att du har helt rätt. Dessa personers verklighetsbild ÄR verkligen att vi måste ta in massa MENA eller dö. Det har dom blivit intalade. Det fortsätter dom intala sig själva. Tillsslut så tror man på det. Då blir det verklighet.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du tar upp detta! Varje gång jag läser något av Gert Gelotte så kommer jag allt närmare att säga upp min prenumeration på GP.
  Marie-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Gert var den som för flera år sedan, när jag sporadiskt prenumererade på GP, gjorde att jag helt lade ner det där med att prenumerera på morgontidning. Varför betala för att bli förolämpad om mornarna?

   Jonatan

   Radera
 4. Utöver vad alla kritiker redan tagit upp om OECD-rapporten, vissa utgiftsposter är inte med så vill jag bara säga:

  Det lyser som en fyrbåk det Gert skriver, hur mycket Schweiz ligger på i vinst. Jag vet inte vad man behöver vara för person för att inte ögonblickligen fråga sig varför Schweiz lyckats så bra. Trots att det saknas vissa utgiftsposter i OECD-rapporten ... och sedan följdfrågan: Varför är Sveriges vinst så medioker? De som rotar i frågorna kan omöjligt komma med att Sverige är oerhört rasistiskt (mera DO) och att det bara krävs strukturella reformer på arbetsmarknaden så vips, då går vi med jättevinst vi också.

  SvaraRadera