onsdag 19 juni 2013

Jean-Marie Le Pen fyller 85!Jean-Marie LE PEN à Aix-en-Provence le 28 janvier 2012 dans militantisme 227

Imorgon fyller profeten och hjälten Jean-Marie Le Pen 85 år. Ni får naturligtvis högtidlighålla dagen hur ni vill, men här kan ni värma upp med lite biografi, bilder och klipp.

Jean Louis Marie Le Pen föddes i La Trinité-sur-Mer i Bretagne den 20e juni 1928. Hans far, som var fiskare, omkom efter att hans båt gått på en mina, vilket gjorde Jean-Marie till Pupille de la Nation, en fransk status för barn som förlorat en förälder i kriget och därmed erbjöds visst skydd av staten. 1944 anmälde sig Jean-Marie som frivillig till Forces francaises de l'intérieur, alltså motståndsarmén mot den tyska ockupationen, men avvisades då han som 16-åring ansågs för ung för att delta. Mannen, som under senare delen av sitt liv genomgående skulle kallas fascist, ville alltså strida mot historiens riktiga nazister.

1952 tar Le Pen i Paris examen i juridik och statsvetenskap. Året därefter organiserar han studenter för att leda en hjälpinsats för offren för de enorma översvämmningar som då drabbat Nederländerna. Det var även vid denna tid som Frankrike började förlora greppet om vissa av sina större besittningar och 1954 åker Le Pen till Franska Indokina som löjtnant i Främlingslegionens fallskärmsjägare. Det skulle bli ytterligare en tur, tre år senare, denna gång till Algeriet som underrättelseofficer. Året dessförinnan hade han dock blivit invald som Nationalförsamlingens yngste ledamot, för småföretagarpartiet som kallades Poujadisterna. 1962 förlorade han denna plats och kom de följande åren att ägna sig åt viss politisk aktivitet, men startade även ett företag i musikindustrin.


Nyvald ledamot för poujadisterna 1956
1972 kommer så det viktiga året, då Le Pen med en skara likasinnade grundar Front National. Redan 1974 ställer han upp i sitt första presidentval, men når endast beskedliga 0,74%. 1976 sprängs Le Pens lägenhet i Paris, men hela familjen klarar sig med livet i behåll. De följande åren kommer att bli vad Le Pen kallar för en ökenvandring, men rörelsen börjar sedan växa på allvar under 1980-talet och 1984 blir han invald i Europaparlamentet, där han fortfarande har en plats.

Jag vill bjuda på ett litet klipp från 1989, där Le Pen förklarar varför han är emot massinvandring och varför han ser en fara med islam. Betänk att detta alltså var för nästan 25 år sedan, innan någon ens hört talas om Al-Qaida (textning börjar 0:23):


Ytterligare en milstolpe kom i presidentvalet 2002 då, mot alla förväntningar, Le Pen för första gången kom tvåa och därmed kvalificerade sig för en andra omgång mot högerpartiets Jacques Chirac. Låt oss titta på hur det såg ut:
2011 tar dottern Marine Le Pen över partiets roder, men Jean-Marie Le Pen fortsätter att aktivt kampanja för partiet och avser att kandidera till Europaparlamentet även 2014.


Jean-Marie Le Pen har tre döttrar, där vi naturligtvis
känner till Marine sedan tidigare. Barnbarnet Marion
i mitten är dotter till en annan av hans döttrar, och
är en av partiets två ledamöter i Nationalförsamlingen.

Bloggen önskar Jean-Marie Le Pen grattis på födelsedagen och många fler aktiva år!


8 kommentarer:

 1. Dom tuffa främlingslegionärerna fick otroligt med stryk i Indokina. Jag är glad att jag inte var med .

  SvaraRadera
 2. Tack för ännu en rapport från den franska horisonten.
  Tänk att jag förr, precis som majoriteten svenskar, såg Le Pen som en inskränkt fascist. Han var ju en visionär.
  Jag skäms aldrig för att ändra åsikt. Tvärtom.

  SvaraRadera
 3. Härligt att höra, Anna - då har jag gjort lite nytta ;-)

  SvaraRadera
 4. Instämmer med Annas inlägg!

  SvaraRadera
 5. En Bild som du kommer oxå tycka om, Tobbe ;)
  https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/994783_574774859240833_1712270247_n.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack för den! 2017 blir minst ett nytt 2002!

   Radera
 6. Grattis Jean-Marie!

  /M

  SvaraRadera
 7. Fantastisk "sammanställning". Tack!

  /M

  SvaraRadera