onsdag 19 juni 2013

Rom-aktivist riskerar utvisning för att straffas i Rumänien
I Norge finns det tydligen en man vid namn Nicolae Stoica, som på olika sätt driver romska frågor. Han har startat både en hjälporganisation och tidning vid namn "Romfolk".

Nu kommer dock chockbeskedet: Hovrätten i Oslo har kommit fram till att han är klar för att lämnas ut till Rumänien! Där är han nämligen dömd till fyra år och två månader för bedrägeri. Själv menar han att han i själva verket döms enbart för att han där arbetat för romernas rättigheter.

Det är i sådana här lägen jag tycker att fulmedia är som allra sämst. Man skulle kunnat undersöka fallet, vilket skulle kunna varit intressant, oavsett om det han säger är sant eller inte. Antingen är det han säger sant och då har man ju avslöjat korruption och felaktiga domar i Rumänien. Eller så ljuger han, och då har man avslöjat en rumänsk bedragare på väg att bedra även människor i Norge. Eftersom man inte vill riskera en sådan utgång, kör man för säkerhets skull på med den vanliga, icke-ifrågasättande, snyftartikeln.I Sverige ser vi ju bland annat regelbundet artiklar om hur en familj av obegriplig anledning utvisas. Man väljer då att träffa denna familj, som berättar om hur illa det är i hemlandet och att de trodde människor var snälla i Sverige. Ingen journalistisk undran om huruvida de hade asylskäl, om de ljugit vid ankomsten, eller om högre levnadsstandard överhuvudtaget bör utgöra asylskäl. I det här norska fallet berättas inte heller vad mannen överhuvudtaget gör i Norge, något som borde intressera läsarna.

Är inte journalistikens själva uppgift att undersöka och ifrågasätta?


Osloby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar