lördag 29 juni 2013

Ny integrationsutmaning!
Expressens debattsida skriver idag nationalekonomen Li Jansson under rubriken "Kommunens tuffaste integrationsutmaning".

"Sverige står inför en ny integrationsutmaning. I Säters kommun har de som läser svenska för invandrare, SFI, högst sex års utbildning. Situationen är liknande i Solna, Borlänge och Örebro. Totalt i riket har var fjärde SFI-studerande – 34 000 personer - mindre än sex års skolgång."

Jag betvivlar att detta är ett särskilt nytt fenomen. Det är också oerhört tröttsamt att ständigt höra ordet "utmaning", när det handlar om problem och ingenting annat. Just nu försöker man alltså att lära ut svenska till 34 000 personer, som har för kort skolgång för att ens kunna tillgodogöra sig undervisningen. Hur skall dessa individer rädda pensionerna och på vilket sätt är de en resurs? Om Sverige istället lockade till sig riktiga resurser, skulle man naturligtvis inte ens behöva något SFI, då dessa individer själva skulle se till att lära sig språket. Min respekt för svenska politiker skulle öka en hel del om de någon gång sa att "nej, de här personerna kommer aldrig att vara några resurser, men vi kör på iallafall, för det har vi bestämt oss för". Deras hållning skulle fortfarande vara obegriplig, men det skulle kännas lite bättre att slippa matas med uppenbara lögner om resurser hit och pensionsräddare dit.

Li Jansson fortsätter att beskriva den tragiska verkligheten:

"Det är svårt att integrera människor med så kort utbildning. Jag har rest runt i Sverige och mött en djup oro bland socialsekreterare och arbetsförmedlare. De vill hjälpa de lågutbildade invandrarna, men upplever att de saknar redskap att lyckas. Ett problem är att Arbetsförmedlingens insatser brister. Myndighetens ansvar för nyanlända är ett fiasko. Av dem som genomfört etableringsinsatserna har bara 14 procent fått arbete och 12 procent har börjat studera. Dessutom måste många arbetslösa nyanlända och unga söka socialbidrag, eftersom de inte uppfyller arbetsvillkoret i a-kassan."

Observera att det i alla sammanhang är Sverige som brister; socialsekreterare och arbetsförmedlare "saknar verktyg", Arbetsförmedlingens insatser brister och deras ansvar är ett fiasko. En ärligare beskrivning skulle nog vara att när vi fokuserar på att ta in människor med låg utbildning, i många fall analfabeter, så finns det uppenbarligen inga åtgärder i världen som biter. Om vi istället, likt många andra länder, försökt locka till oss välutbildade och behövliga individer, skulle vi inte behövt engagera vare sig Arbetsförmedling, SFI eller socialtjänst.

Misstanken växer att högern vill ha massinvandringen för att krossa allt vad samhälle, välfärd och lönepolitik heter. Jag tror att många drömmer om att skapa någon sorts Sydamerika eller Indien, där mängden utslagna gör att i princip alla som har ett någorlunda välavlönat arbete kan hålla sig med tjänstefolk. Men hur många städare, chaufförer och trädgårdsmästare behöver de egentligen? Möjligen har de räknat på det här, och kommit fram till att det behövs minst några tiotusen outbildade årligen för att slå sönder landet och skapa ett billigt proletariat.

Hur är det egentligen med er människosyn?


8 kommentarer:

 1. De ska fan vara smed, för att anställa dessa objudna "gäster".
  Va fan tror dom - att vår välfärd byggdes för deras välbefinnande ?

  SvaraRadera
 2. Man kan faktiskt undra vad det är som får en nationalekonom att riskera sin status på det här sättet.

  Förmodligen har de med sin insikter och kunskaper insett hur allvarlig situationen är. Varför skulle de inte annars inte bara sitta still i båten och låta allt rulla på. De har ju allt att förlora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, hon är anställd av Svenskt näringsliv och syftet med hennes artikel är egentligen det jag kommer in på mot slutet, eller som hon själv skriver: "Kommunerna kan inte ensamma åtgärda integrationsproblemen. Höga ingångslöner, krånglig arbetsmarknadslagstiftning och brister i företagsklimatet är nationella frågor."

   Radera
  2. Ja, det förklarar ju saken. Antagligen är det också enda lösningen även om det långt ifrån kommer att lösa hela problemet.
   Därför blir det intressant att se hur en ev sosseledd regering kommer att hantera problemet. LO har redan knorrat över arbetskraftsinvandringen.

   Radera
  3. Nils, du kan stryka "ev". Allt annat än en sosseregering 2014 skulle vara en stor sensation

   Och vi kan tacka vår lyckliga stjärna; ingen annan än sossarna kan ta itu med asyleländet, emedan de tillhör den "goda" sidan

   Det vet alliansregeringen; de väntar bara på att sossarna skall ta över och göra jobbet åt dem, för nu är det för sent för dem att byta politik

   Radera
  4. Som allmänborgerlig väljare tycker jag det är sorgligt att behöva ge "Icke troende ateist" helt rätt. Det har gått så långt att finge jag välja så valde jag en socialdemokratisk majoritetsregering trots att jag, som sagt, räknar mig som liberal.

   Radera
 3. Är inte detta ett tydligt exempel på att invandringen till Sverige ska upphöra, då vet jag banne mig inte vad som är en accepterad grund för att stoppa invandringen. Jag anser mig inte behöva utföra de matematiska beräkningarna, utan logiken bör tala för sig självt.

  //Magne

  SvaraRadera
 4. Om man vill se maktens dröm om det framtida Europa/Sverige ska man studera Sydafrika. Ett land där penningen betyder allt och som varit i de internationella bankernas våld i över hundra år.

  Sjuklövern för i stort sett samma ekonomiska politik och sd:s partitopp verkar vara helt köpt.

  Det bådar illa för vårt land.

  //Västsvensk

  SvaraRadera