tisdag 4 juni 2013

Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen (321)

Då var det återigen dags för ett nytt avsnitt av Le journal de bord de Jean-Marie Le Pen. För att få ned klippet till under 15 minuter, har jag denna vecka klippt ut två minuter om en politisk affär.


UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

Bruno Mégret var medlem av Front National, men bröt sig 1998 ur partiet och grundade MNR (Nationella Republikanska Rörelsen).

Vid Trocadéro skapade invandrarungdomar upplopp. Vid Les Invalides demonstrerade några hundratusen fransmän mot samkönade äktenskap, "mariage pour tous".

NKM står för Nathalie Kosciusko-Morizet,  som är UMP-politiker och bland annat haft en ministerpost i Sarkozys regering. Framträdande franska politiker tilldelas ofta sådana här förkortningar. Vår egen hjälte kallas följaktligen ibland för JMLP.
 Algeriet-kriget pågick 1954-1962. Här deltog Jean-Marie Le Pen själv som fallskärmsjägare.
Fellagha kallades upprorsmän i franska Algeriet och Tunisien.

Zouaves var franska lätta infanteriförband i Nordafrika.

Mantes-La-Jolie-incidenten tittade vi på här.
2 kommentarer:

  1. Hej! En trevlig blogg och att få lyssna på Jean-Marie Le Pen är en fröjd, även om det hela är tillrättalagt just för honom. //ToSi även kallad Tobbe! Trevlig sommar!

    SvaraRadera
  2. Jovisst är det så - men det förblir en hjälte. Idag börjar folk få upp ögonen för Marine - men jag försöker även sprida lite kunskap om personen som gjorde allt möjligt.

    SvaraRadera