söndag 23 juni 2013

Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen (324)
Denna vecka bjuds vi på en del internationella nyheter, mord, domstolar och mot slutet lite lättsammare tongångar. Ni som uppskattar dessa avsnitt, var gärna generösa med kommentarer och analyser!

Som vanligt rekommenderar jag ett klick på fullskärm och som vanligt kommer nedan lite förklaringar av franska fenomen:

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

Manif pour tous. "Demonstration för alla" som det hållits en av i januari och en i mars. Det är en demonstration mot homoäktenskap, där namnet anspelar på ett lagförslag kallat "äktenskap för alla".

Bruno Gollnisch är ett av toppnamnen inom FN.
Harki var algerier som deltog på Frankrikes sida i självständighetskriget.
Manuel Valls (PS) är inrikesminister.

Republikansk front kallar de övriga partierna det när de går samman mot FN, vilket är något förmätet då republikanska värden är frihet, jämlikhet, broderskap och demokrati i största allmänhet.

Gayssot-lagen handlar i princip om att motverka rasism, och den är faktiskt skapad av en kommunist, Jean-Claude Gayssot. Jean-Marie Le Pen dömdes för att ha sagt att den tyska ockupationen av Frankrike var relativt mild, jämfört med andra länder. Här har han ju faktiskt helt rätt, då varje historiker skulle instämma i att tyskarna gick klart lugnare fram i Frankrike än i exempelvis Östeuropa. Jag vill också påminna om att Le Pen som 16-åring faktiskt försökte gå med i motståndsrörelsen mot den tyska ockupationen 1944.
7 kommentarer:

 1. Tack! Som alltid ett intressant inslag av en superb herre som trots sin ålder är snabbare i tanken än de flesta och får fram sin raka åsikt utan onödiga krusiduller. Bra jobbat Tobbe! Så önskar vi Marine lycka till. Ser fram emot nästa Journal de bord. Gammal dam

  SvaraRadera
 2. Har nu plöjt igenom några översatta klipp. En härlig upplevelse att följa Marine Le Pens tal och intervjuerna med hennes far. Kan inte franska, men textningen är så skickligt gjord att jag utan svårigheter lätt kan följa med. Ser fram emot nästa inslag.
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Tobbe, kan du anpassa klippen till formatet för mobiltelefoner? Jag är ofta inne på din blogg med min telefon och texten syns väldigt dåligt när jag ska titta på dina översättningar. Kanske flytta texten ca ett radavstånd från den övre eller nedre ramkanten.
  /Emil

  SvaraRadera
 4. Hej Emil! Tror faktiskt inte det går här, men jag lägger även upp dessa klipp på Youtube, där formatet borde vara lämpligare. Här är detta klipp exempelvis:
  http://www.youtube.com/watch?v=dq8VytQZ1-0
  Samtliga klipp läggs upp i denna kanal. Du kan väl meddela om detta fungerar bättre?

  SvaraRadera
 5. Det fungerar mycket bättre tack! Då följer jag den kanalen istället./Emil

  SvaraRadera
 6. Nja, Emil, följ gärna här också ;-) Här får du ju lite förklaringar och kan kommentera....

  SvaraRadera
 7. Haha lugn, jag är redan fast:)
  /Emil

  SvaraRadera