onsdag 10 juli 2013

Aftenposten jämför asylsökande i Norge och Sverige



Norska Aftenposten skriver idag att antalet asylsökande till landet har ökat med 17% för första halvåret, men att det fortfarande är en liten siffra jämfört med Sverige. I Norge har hittills 4968 personer sökt asyl. I Sverige är siffran 18855. Från Syrien har 263 personer sökt asyl i Norge, medan 4750 har gjort det i Sverige. Det verkar följaktligen vara vida känt i världen att det är till Sverige man skall söka sig. Detta bekräftas av Aftenposten:

"Mønsteret er altså det samme som før: Sverige mottar langt flere asylsøknader enn Norge.
- Én årsak er at Sverige har mange innvandrere fra før, tror forsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for Samfunnsforskning. Kontakter og informasjonsflyt bidrar til at flere vil komme etter, sier han.

En annen årsak er politikken: - Sverige har en mer liberal politikk for familiegjenforening. Søkere får under visse betingelser lov til å flytte seg fra asylkøen til køen for arbeidsinnvandrere. Aktuell i disse dager er dessuten Sveriges praksis overfor syriske asylsøkere. De får nærmest automatisk tre års midlertidig opphold, sier Brekke. Dette er enestående i Europa."

Även våra generösa regler för anhöriginvandring är alltså unika i Europa. Märkligt nog kan man aldrig höra om detta i svenska medier. Även det politiska klimatet är förstås mycket speciellt i Sverige:

"- I Norge er det bred politisk enighet om å føre en restriktiv innvandringspolitikk. I Sverige er det en like bred enighet om å være sjenerøs. Sverigedemokratenes tilstedeværelse i Riksdagen kan ha kvalt debatten. Om noe parti skulle ønske en innstramming i asylpolitikken, vil de ikke flagge det, av frykt for å bli assosiert med Sverigedemokratene, sier Brekke."

I en liten faktaruta redogör man för de nordiska ländernas specialiteter; Norge har flest arbetskraftsinvandrare från EU, i Danmark studerar flest utlänningar, Finland tar emot absolut minst invandrare, medan Sverige förstås ligger på topp för både asylsökande och anhöriginvandrare till dessa.

Norge skiller seg klart ut med høy arbeidsinnvandring fra EØS-området.
Sverige er desidert på toppen i antallet asylsøkere, men også klart størst innen familierelatert innvandring.
Danmark er det mest populære landet å studere i for utlendinger.
Finland skiller seg ut ved at de får færrest av alle kategorier innvandrere.
Sverige og Tyskland er de europeiske land som tar imot flest syrere. Sverige har gjennom årene tatt imot 100.000 kristne assyrere fra Syria og landene omkring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar