fredag 12 juli 2013

Är FN och SD politikens tyngdpunkter?

Efter de svenska partiledarnas tal i Almedalen, är det lätt att dra slutsatsen att det endast finns ett oppositionsparti, eftersom samtliga övriga var noga med att göra utfall mot Sverigedemokraterna.

Frankrike ligger förstås några år före oss och där försöker de övriga partierna på olika sätt förhålla sig till och hantera Front Nationals framgångar. En kort artikel i Le Monde berättar:

"Front National är tyngdpunkten i det politiska livet." Dessa lovord hamrar Marine Le Pen in sedan presidentvalskampanjen 2012. Men, för FNs president, markerar 2013 en acceleration av denna process. "Även om vi inte är vid makten, har vi ett avsevärt inflytande, medan UMP inte har något. Vi har förmågan att få den socialistiska regeringen att backa om de skadliga åtgärder de vill sätta i verket", förklarade hon vid en resa till Morbach i Moselle i slutet av juni, angående uppskjutandet av en invandringslag.

Frontens styrande njuter: hela det politiska schackbrädet definieras efter deras parti och deras förslag. "Vår vikt bland väljarna, aktiviteter runt om i landet och opinionsundersökningarna gör att vi har passerat en tröskel som kan bryta sönder alla valsystem. Vi är ofrånkomliga", säger Florian Philippot, vice-president och strategiansvarig. "Vi bestämmer debattens ämnen. Och PS och UMP tillbringar sin tid med att fundera på vad de skall göra gentemot oss", glädjer han sig vidare. "Vi bestämmer taktiken, strategierna och de politiska programmen för alla partier" tillägger Marine Le Pen.1 kommentar:

  1. Med tanke på hur mycket resurser 7-klövern lägger på att bekämpa SD som de beskriver som ett enfrågeparti, samtidigt som de betygar att den enfrågan har väldigt lite betydelse, så undrar man ju om det inte är nåt skumt med det hela ? Vilket det naturligtvis är.

    SvaraRadera