måndag 8 juli 2013

Grotesk attack mot DanmarkPeter Kadhammars lilla serie om "extremhögern" i Europa säger en hel del om medieklimatet i vårt land. Inte nog med att han klumpar ihop ett antal mycket olika rörelser under denna etikett, hans skildringar av dessa länder och partier är också helt absurda.

Idag har då turen kommit till Danmark och Dansk Folkeparti, som självklart förses med alla epitet som hör till. Inledningen är lite intressant:

"Förra året blev 50 179 personer nya medborgare i Sverige, och 3 267 blev nya medborgare i Danmark.
Ändå är det i Danmark och inte i Sverige som det ständigt pågår en debatt om "de främmande" – så uttrycker man sig i Danmark – om invandring och mångkultur."

Framför allt säger det väldigt mycket om Sverige och svenskarna, att trots att vi tar emot 16 gånger så många, förs det ingen debatt om dessa volymer och folk går inte man ur huse för att göra motstånd.

Danmark skall förlöjligas, på ett sätt som för andra nationaliteter skulle stämplas som rasism:

"Sedan följde alla namnen och allmänheten inbjöds att spekulera i vem av dessa individer som är en fara för Dannebrogen, Dronningen och den lille Havefrue."

Som vanligt är pk-journalisternas argument fullständigt debila. Nej, det är nog ingen dansk som för upp just ovanstående tre exempel på vad som står på spel när Mellanöstern knackar på. Det handlar snarare om hur samhället i stort förändras och de konsekvenser det får för ursprungsbefolkningen.Hånandet av landet fortsätter och det är ingen hejd på hur löjliga danskarna är som inte ställer dörren på vid gavel, likt Sverige:

"Han beskriver ett litet, obetydligt land i norra Europa som aldrig spelat någon roll i historien. Det har resulterat i mindrevärdeskomplex (tänk på aggressiviteten mot svenskar) parat med överdrivna förhoppningar om den egna betydelsen.
Även i stormakter som England och Frankrike har en omfattande invandring skapat spänningar. Tänk då hur invånarna i ett litet land i bakvattnet reagerar när de på ett par tre decennier får vänja sig vid att se mörkhyade medmänniskor på gatorna. Och muslimer!"

"Efter lunchen funderar jag över om det ändå inte finns något specifikt danskt i främlingsfientligheten. Bara några dagar tidigare har en stor livsmedelskedja gått med på att kassörskor kan få bära huvudduk. Att ett sådant plagg skulle orsaka debatt i ett modernt samhälle låter ju bara löjligt, Grönköpingsaktigt.
Eller jag kanske ska säga att det finns en specifik dansk grinighet. Jag har kontaktat Dansk Folkeparti i Folketinget och bett att få göra ett besök. Ingen, inte heller pressekreteraren, har tid att träffa mig trots att jag kan komma närhelst det passar."

Jaha, grinighet är alltså ett utmärkande drag för den etniska gruppen danskar? Jag utgår från att Kadhammar inte delar ut några egenskaper till somalier eller romer. Självklart skall beslöjade kassörskor väcka debatt, särskilt i ett modernt samhälle. Varför skulle någon i partiet vilja prata med dig, Peter? Med din text i åtanke, på vilket sätt skulle de tillåtas att bidra, annat än som ytterligare ett objekt för hån och förlöjligande?

"Så fort det gick när de som försökte hålla emot var allt för få. Och så ironiskt det blev, att det lilla Danmark till sist skulle erövra en betydelse – som varnande exempel."

Det är fantastiskt i vilken parallell verklighet dessa pk-människor lever. Jag är övertygad om att Kadhammar är helt omedveten om att Sverige ses som ett varnande exempel i de flesta länder. Eftersom han tycker att det är alldeles för lite mångkultur i Danmark, och troligen även i Sverige, blev jag lite nyfiken på i vilken mångkulturell del av landet han själv bor i. Kunde det vara de omtalade Husby, Rinkeby eller Fittja? Eller rentav Borlänge eller Söderhamn? Nej, det visade sig faktiskt vara på Östermalm i Stockholm.

Aftonbladet


6 kommentarer:

 1. Konstig synpunkt han har på danska språket:

  När vi skulle ha kalas hemma i min barndom sa vi att vi skulle ha "främmat"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, argumenten är ju aldrig sylvassa...

   Radera
 2. " ett litet, obetydligt land i norra Europa som aldrig spelat någon roll i historien"

  Men Danmarks historia börjar faktiskt före 1945

  Och med tanke på skillnaden i "volymer" mellan Danmark och Sverige verkar ju faktiskt debatten i Danmark ha haft effekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen ett okunnigt uttalande om Danmark. Danmark har ju verkligen gjort avtryck i nordens och Englands historia.
   Rune

   Radera
 3. Kadhammar förfäras över den lilla invandringen och undrar varför danskarna inte gillar de få invandrarna. Jamen den lilla invandringen beror ju på att det danska folkets vilja får styra landet. Inte som här där ogillandet är lika stort men där folket INTE får styra.

  SvaraRadera
 4. Riktiga svenskar skäms över landsmän som denne Papphammar.

  SvaraRadera