onsdag 28 augusti 2013

Allt färre elever med flamländsk bakgrund i Flanderns skolorFör några dagar sedan tittade vi på hur Vlaams Belang oroade sig för den allt lägre andelen nederländskspråkiga i Belgiens norra halva. Det är dock inte franska som tränger ut språket, utan det allt större inslaget av turkisk-, arabisk- och berberspråkiga invånare.

Idag tar även den etablerade tidningen De Standaard upp frågan:


En av sju elever talar ingen nederländska hemma

Antalet elever som inte talar nederländska hemma, steg mellan 2007 och 2012 i alla flamländska provinser. Det visar siffror som släppts till Flamländska parlamentet. Många föräldrar oroas också av att så många elever i flamländska grundskolor inte talar någon nederländska.

Koncentrationen är störst i städer som Antwerpen (46%), Gent (37%) och Mechelen (33%). Men även kommunerna runt Bryssel känner av en allt större inströmning av personer med andra modersmål.

Många föräldrar oroas av denna utveckling. En enkät i tidskriften Knack visar att 52% av föräldrarna ser det som ett växande problem. Även 50% av lärarna tycker att det tilltagande antalet föräldrar med andra språk är ett problem.

Den socialistiske flamländske skolministern ser inte detta som ett problem; "det är nu helt enkelt en samhällsrealitet". Enligt ministern har också åtgärder redan vidtagits. Till exempel kommer elever i framtiden undersökas två gånger angående sina färdigheter i nederländska. "Den som behöver ytterligare stöd är tvungen att genomföra ett språkbad. På det sättet sänker de inte hela klassens nivå".


Jag har inte sett motsvarande statistik för Sverige, men jag misstänker att även vår situation snabbt förvärras.
2 kommentarer:

 1. Det finns ingen motsvarande statistik för SVERIGE säger du, men finns det ingen motsvarande statistik för VALLONIEN. Är av-belgiseringen lika stor där (eller i närheten) och om inte: VARFÖR detta skillnad?
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gissa att situationen är likartad i Vallonien. Det finns dock ingen motsvarighet till Vlaams Belang i den halvan (förutom ett marginellt Front National), vilket gör att jag huvudsakligen följer utvecklingen i Flandern.

   Radera