söndag 18 augusti 2013

Dagens citat: Gunilla von Hall


"Vad är förresten typiskt svenska traditioner, med tanke på att julgranen kommer från Tyskland, Lucia från Sicilien och både Halloween, Ramadan och Nouruz numera firas av många i Sverige?"SvDs mest politiskt korrekta krönikör känner nu att det är dags att, som den sista bland landets alla pk-människor, formulera det välkända mantrat "det finns ingenting svenskt, och skulle det finnas så är det dåligt, och egentligen är den främsta svenska traditonen Ramadan". Hur tänker egentligen en person som på fullt allvar sätter sig ner för att plita ner en ramsa, som vi ändå matas med varje dag? Kände hon att hon kommit på något nytt och genialt?

Hon är själv bosatt i Schweiz och koketterar med att hennes lille "Gustave" inte kan "Staffan var en stalledräng". Nej, självklart behöver inte en förmögen utlandssvensk bry sig särskilt mycket om förfallet av Sverige, om man endast ser till sin egen livskvalitet. Senast vi tittade på denna Gunilla var då hon gav en känga till sitt värdland, eftersom de tydligen infört apartheid. Det är märkligt att en grundlagsändring som delar in befolkningen i ett europeiskt land i olika raser, med egna hemländer och rösträtt endast för en minoritet, inte fått mer uppmärksamhet. Det beror förstås på att denna von Hall alltid slirar så mycket det går på sanningen, för att tillhöra värmen i medieetablissemanget.

Vågar vi gissa på att Gunilla själv bor ganska långt från närmaste asylmottagning och att hon själv varken firar Nouruz eller Ramadan?

SvD


7 kommentarer:

 1. "Det som är typiskt svenskt är att förneka att vi har svenska traditioner".

  Så kan jag uttrycka mig.

  Det är för mig uppenbart att våra traditioner bygger på inflytande från andra kulturer. Vi har därefter omformat dessa efter vår kultur och gjort vår version.
  Om man nu skall förneka svenska traditioner, så måste man även kunna förneka andra traditioner. Exempelvis Schweiziska traditioner, Persiska traditioner, Kinesiska traditioner o s v.
  För det kan väl inte vara så att Sverige är det enda land i hela världen som inte har sina egna traditioner?


  En fråga till Tobbe. Pågår det liknande diskussioner i andra länder?

  /Per Skrylle

  SvaraRadera
 2. Hej Per! Nej, jag har iallafall inte sett liknande ihärdiga förnekanden av den egna kulturen. I de flesta länder skulle sådana attacker vara otänkbara...Jag följer åtminstone brittisk, holländsk, belgisk och fransk press och kan inte påminna mig att jag skulle ha sett någon sådan diskussion.

  SvaraRadera
 3. Gunilla von Halls partsinlagor är kända sedan många år. Lika länge har det varit svårt att förstå att hennes alster får plats i SVD - men det gamla och en gång stolta flaggskeppet har ju seglat med tilltagande slagsida sedan lång tid nu.

  Man kan särskilt notera den iver med vilken hon försöker trycka till schweiziska beslut, uppfattningar och sedvänjor. Varför flyttar hon inte hem till Sverige?

  /Lennart

  SvaraRadera
 4. Så värst bra ställt var det visst inte med kunskapen om Svenska traditioner när man påstår att Lucia-firandet skulle ha sitt ursprung i Sicilien. Detta ursvenska firande som förmodligen är äldre än Katolicismen är i vårt land. Att personen Lucia sedan (om hon överhuvudet taget existerat) sägs vara från Sicilien är totalt irrelevant./Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det svenska Luciafirandet kommer ju från Lussefirandet. Lusse är ju något som kommer från hedendomen. Lusse blev ju sedan omvandlat till att fira det kristna helgonet Lucia.
   Man gjorde ofta så när kristendomen infördes. Dyrkandet av Freja omvandlades till dyrkan av Jungfru Maria och kyrkor byggdes ofta på hedniska kultplatser.
   Rune

   Radera
 5. Är hon inte lite på efterkälken?

  Jag menar att det hon säger är väl ungefär som att säga " internet är bra - för man kan ju betala räkningarna med hjälp av internet. Annars är det inte till mycket nytta".

  Eller "Jädrar vad bra att den arabiska våren äntligen har kommit. Äntligen får de fred och demokrati också i den delen av världen."

  Hur långt efter alla andra kan man egentligen vara och ändå upplåtas plats i idiotmedia?

  SvaraRadera
 6. Det känns mest som att Lifvendahl eller någon bett henne att skriva om sånt här.

  Tidigare har hon inte berört ämnet vad jag vet. Allt började med den där Schweiz artikeln.

  SvaraRadera