tisdag 20 augusti 2013

Dagens nazistchockAnette Jernström fick syn på Nordfront på
marknaden och många känslor uppstod
För en gångs träffar fulmedia lite rätt, eftersom det denna gång faktiskt handlar om uttalade nationalsocialister. Jag väljer dock att ta upp artikeln, eftersom den bjuder på några roliga citat. Anette Jernström är en helt vanlig människa, som Expressen av någon anledning väljer att lyfta fram. Möjligen har hon själv, stammande och med andan i halsen, ringt upp tidningen om denna nya nazistchock.

"– Jag blev skitförbannad. Varför stoppade arrangörerna inte dem?"

Varför skulle de göra det? Tältet ifråga ser ju både fredligt och ombonat ut. Att Nordfronts ideologi inte harmonierar med Anettes värdegrund eller människosyn, är knappast ett argument för att riva ner det.

Anette filosoferar vidare:

"På en T-shirt stod det 'Stolt vit heterosexuell'. Det fick mig att vilja vara afro och lesbisk."

Ja, Anette, det skulle säkert vara en genial protest, men vad hindrar dig? Varken frisyren eller läggningen är olagliga, så kör hårt. Sedan kan man fundera på varför tröjans text egentligen är så kontroversiell. Varje år genomförs Pride-festivaler, där deltagarna alltså är stolta över att vara homosexuella, så då borde man väl även kunna acceptera att någon är stolt över att vara heterosexuell? Att de är stolta över att vara vita borde inte vara märkligare än att vi har exempelvis ett Afrosvenskarnas riksförbund. Personligen funderar jag inte särskilt ofta på varken min ras eller läggning, men om vissa grupper får vara stolta, borde även övriga kunna vara det.

Jag gissar att Anette är en person som inte tänker särskilt mycket själv, utan instinktivt reagerar enligt inlärda mönster. Följaktligen kan vi vara tämligen säkra på att hon inte skulle blivit det minsta upprörd om tältet istället inhyst Revolutionär Kommunistisk Ungdom eller någon islamistisk förening. Det får hon nämligen inte lära sig.

Nu är dock civilkurage inte någon framträdande egenskap hos den genomsnittlige svensken. Anette avslutar:

"Som privatperson är man inte så kaxig att man vågar ta debatten där och då. Jag knöt näven i fickan. Men jag tycker att arrangörerna borde ta sitt ansvar"

Hon vill själv inte göra något, men tycker iallafall att någon annan borde göra det. Det är också mycket typiskt att hon inte ville ta debatten, vilket nordfrontarna säkert skulle ha uppskattat, utan helt enkelt vill ha dem bortkörda. Låt oss då titta på vad arrangörerna säger:

"När de slog upp sitt tält på lördagen förstod vi vilka de var. Vi diskuterade vad vi skulle göra och om vi skulle köra i väg dem men kom överens om att de fick vara kvar om de skötte sig."

Expressens journalist vågar dock ta sig fram till Nordfront, där hon får svar på tal:

"Nordfront själva förstår inte varför en del marknadsbesökare tog illa vid sig över deras marknadsstånd.

– De är väl emot åsiktsfrihet. Jag kan bara beklaga att det finns sådana hjärntvättade idioter, säger deras presstalesperson Pär Öberg.

Tycker du att det är okej att ni säljer T-shirtar med tryck som "Stolt vit heterosexuell"?

– Ja. Har du inte viktigare saker att skriva om?"

Jag är själv inte nationalsocialist, men blir inte särskilt upprörd över att en organisation som exempelvis Svenska Motståndsrörelsen delar ut information. När får vi se en upprörd artikel om kommunistiska och islamistiska aktioner?

5 kommentarer:

 1. Skitsnygg blogg! Cred! Har lite dålig pejling på läget och vet att alla lätt får rastiststämpel i pannan.

  SvaraRadera
 2. Oj, tackar! Nej, jag resonerar aldrig i rastermer, men har däremot synpunkter på en del kulturella och religiösa företeelser.

  SvaraRadera
 3. Tobbe du skriver, "Jag gissar att Anette är en person som inte tänker särskilt mycket själv, utan instinktivt reagerar enligt inlärda mönster."
  Det är nog en helt korrekt gissning och tro det eller ej - såg efter en snabb googling att hon håller på att utbilda sig till journalist......det ska böjas i tid det som krokigt ska bli.
  /ICH

  SvaraRadera
 4. Tobbes medieblogg, dagens behållning efter alla skitalster som publicerats i de etablerade dagstidningarna.

  SvaraRadera
 5. Jag vill ha en sådan t-shirt!

  SvaraRadera