fredag 16 augusti 2013

Homoturbulens bland de korrektaTroligen skulle ytterst få människor lagt märke till höjdhopperskan Emma Green Tregaros naglar. Men vad är meningen med att göra någonting politiskt korrekt om ingen får reda på det och hyllningarna uteblir? Sålunda såg Tregaro till att lägga upp en bild på Instagram, tillsammans med texten ”Naglar målade i regnbågens tecken. #pride #chanelcolor #moscow2013 nu är alla förberedelser gjorda”. En attack mot Ryssland, kombinerad med regnbågsfärger, blev förstås oemotståndligt för medierna och succén var ett faktum. Aftonbladet talade till och med om "den modiga protesten", trots att en markering av homosexuellas rättigheter troligen är bland det minst modiga en svensk offentlig person kan göra.

Själv tycker jag inte att homosexuella skall förföljas på något sätt, men att måla naglarna på detta sätt, för att man råkar åka till Ryssland, är enbart patetiskt poserande. Vad man inte tänker på är att synen på dessa frågor kanske är annorlunda i Ryssland, liksom de skiljer sig åt i olika länder. Sveriges inställning är inte den självklara över hela jordklotet. För ett tag sedan tittade vi också på en mer nyanserad bild från Russia Today.

Den ryska stavhoppsstjärna Jelena Isinbajeva har nu fallit i onåd i Västvärldens medier, efter att ha kommenterat Tregaros lilla kampanj:

"Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera."

"Som idrottsman bör man respektera ett lands lagar. Kom till Sotji, men få inte unga inblandade, stå inte för någon propaganda."

Det tycker jag är en ganska rimlig ståndpunkt. Sportstjärnor är inte nödvändigtvis de mest insatta eller reflekterande människorna och att använda sportevenemang för små fåniga politiska kampanjer känns mycket onödigt.

Ytterligare ett par deltagare ser ett tillfälle att få posera med sina fina åsikter, genom att attackera Isinbajeva:

Michael Johnson:
"Det är bristande omdöme och en bristfällig åsikt"

Denise Lewis:
"Hon är uppenbart inte i kontakt med resten av världen"

Numera kan man alltså till och med ha en åsikt som är "bristfällig". När det gäller Denise Lewis, så menar hon med "resten av världen" troligen sitt egna Storbritannien. Regnbågsflaggan vajar nämligen inte i alla länder utanför Ryssland. Från Etiopien har Sverige nu fått sin enda guldmedalj, genom löperskan Abeba Aregawi, vilket förstås skapade stor tillfredställelse i media; allt bra kommer utifrån! Jublet la sig dock något när det visade sig att Aregawi inte helhjärtat stod bakom Tregaros naglar, eftersom hon menade att hennes tro är emot homosexualitet. Det är i själva verket en vanlig hållning bland kristna i Afrika, men för en inbiten pk-människa kommer det naturligtvis som en blixt från klar himmel, då de ser sig själva som beskyddare av alla svarta männikor och att dessa människor per automatik borde dela varje politiskt korrekt ståndpunkt.

I Expressen ger Ludvig Holmberg uttryck för sin förfäran och frustration, vilken leder honom till ett uttalande av arten som omedelbart brukar klassas som "främlingsfientligt":

"Jag inser att vi är väldigt olika. Det känns som att hon är från en annan värld – på många sätt.

Det verkar ofta vara lite besvärligt att vara pk-människa. Inte nog med att man måste blunda och ljuga sig genom livet; man riskerar dessutom ständigt att trampa fel och fördömas av andra pk-människor som är ytterligare lite godare och dessutom kanske är goda på ett lite rättare sätt.

Aftonbladet II


9 kommentarer:

 1. Ryssland anser inte att info till BARN om HBT är OK. Är det inte bra? De PK har nog inte läst lagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Moa Hjelmer har knappast järnkoll på vad hon protesterar mot, när hon förklarar sig i SVT: "..dom här lagarna som Ryssland har stiftat nyligen mot .. eehh .. ja .. gayvärlden"

   http://www.svt.se/sport/emma-och-moa-i-modig-protest

   Radera
 2. Ingenting är roligare än när olika PK-krav kolliderar med varandra! Underbart bra beskrivet, Tobbe. Detta är komik på högsta nivå.
  Peter

  SvaraRadera
 3. Ett sansat och sakligt inlägg från IAAF:
  http://www.svt.se/sport/naglarna-bryter-mot-iaaf-s-regler

  "För att skydda utövarnas integritet"

  SvaraRadera
 4. När Egypten brinner:

  Målar Sahlin naglarna - såklart!

  http://www.expressen.se/nyheter/sahlin-gor-som-emma-och-malar-sina-naglar/

  SvaraRadera
 5. Återigen: tack Tobbe ! Dina välformulerade texter sätter ord på mina känslor inför en galen PK-värld. Varför har den bitit sig fast som hårdast i Sverige, ett land som så länge styrts av förnuft och rationalitet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för ditt intresse! Jag kan bara inte låta bli att bemöta vansinnet...

   Radera
 6. Andra länken är densamma som den första, alltså inte till RT utan till AB.

  Tack för trevlig blogg btw, hittade just hit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu är länken åtgärdad! Försöker vara noggrann, men ibland blir man för ivrig...

   Radera