söndag 4 augusti 2013

Nyfransman tar sig ton mot Front NationalBruno Gollnisch (FN)

Det franska ordet ”dérapage” betyder egentligen ”sladdning eller slirning”, men har även en figurlig betydelse, som kanske bäst kan översättas till svenskans ”övertramp” (vid uttalanden). I dess figurliga betydelse har jag själv enbart stött på ordet när det handlat om Jean-Marie Le Pen. Han beskylls för detta i tid och otid och många journalister hävdar att han gör dessa dérapages medvetet för att skapa uppmärksamhet. Själv menar han att han helt enkelt säger vad han tycker, vilket jag tror är helt korrekt, och att det är lätt att uppfattas som kontroversiell om man säger sanningen när alla andra ljuger.

Denna gång används ordet av franska Le Monde om Front Nationals tredje ledamot i Europaparlamentet, Bruno Gollnisch:

Socialistpartiet vände sig lördagen den 3e augusti mot uttalanden de såg som ”outhärdliga”, fällda av Bruno Gollnisch vid ett möte med den socialistiske talesmannen Eduardo Rihan Cypel.

I ett videoklipp som han postat på sin blogg kallar den högextreme Europaparlamentsledamoten parlamentsledamoten från Seine-et-Marne ”en fransman av relativt färskt datum”, som får honom att ”tänka på folk man bjuder hem till sig och som, när de väl satt sin fot där, vill bjuda in lite vem som helst till”.

Frankrike ”har finansierat kurser för att ni skall kunna lära er franska”, fortsätter Gollnisch. ”Tro inte att ni har rätt att stigmatisera alla de som trots allt tycker att det kommer lite väl mycket nomader till Frankrike”, de som ”beklagar att varje dag känna sig som främlingar i sitt eget land”.

Dessa personliga attacker, som riktar sig mot ursprunget hos en fransk politiskt ansvarig och parlamentariker, är oacceptabla och skriver in sig i den mest avskyvärda traditionen hos den franska extremhögern, skriver Socialistpartiets förstesekreterare Harlem Désir.

PS menar att dessa uttalanden ”visar att Front national fortfarande är ett djupt antirepublikanskt parti, som vill tillämpa en oacceptabel uppdelning av fransmän efter deras ursprung”. PS är också övertygade om att Marine Le Pen, Front Nationals president, ”antagligen inte kommer att bestraffa detta nya övertramp av herr Gollnisch”.

Personen i fråga, Rihan Cypel, född av brasilianska föräldrar, uttrycker sin ledsamhet, i en intervju med jdd.fr, över att man ”vägrar låta honom vara en fransman som andra”. "Jag vet vad jag är skyldig Frankrike, herr Gollnisch; det är att försvara dess medborgare och republikanska värden mot personer som ni”.

Eduardo Cypel (PS)

I själva verket slirar Le Monde själva lite på sanningen i artikeln. Denne Eduardo Cypel är inte bara född av brasilianska föräldrar, utan är dessutom född i Brasilien och blev fransk medborgare 1998. Gollnischs kommentarer förefaller ha sitt ursprung i utfall Cypel själv gjort mot Front National i sin kamp mot "fascismen". Cypel tar sig alltså inte bara rätten att kräva massinvandring till sitt nya värdland, utan anser dessutom att han har rätt att döma ut det franska partiet Front National och dess väljare.

Harlem Désir är också en ytterst suspekt figur, men är idag ett av toppnamnen inom Socialistpartiet. Son till en kommunist från västindiska Martinique, var han ordförande för SOS Racisme på 1980-talet, då han även uppbar lön för en fiktiv tjänst i en invandrarorganisation. För detta dömdes han bland annat till 18 månaders fängelse. För ett annat ekonomiskt brott blev han dock benådad av president Francois Mitterand, från samma parti. 

Jag står förstås fullständigt på Bruno Gollnischs sida. Det är oerhört förmätet av personer i Sverige, som iranskfödde Hanif Bali (m) eller chilenskfödda America Vera-Zavala, att kräva att Sverige, ett land de utvandrat till, skall fortsätta sin massinvandring och den förödelse den kommer att leda till. En utlandsfödd person kan möjligen uttala sig för en strypning av invandringen, men inte motsatsen. Jag skulle själv inte kunna föreställa mig att slå mig ner i Iran eller Chile, för att sedan kräva att befolkningarna utplånar sig själva och sina kulturer.

1 kommentar:

  1. Torbjörn/Tobbe6 augusti 2013 18:43

    Utan att ha träffat mr Gollnisch tycker jag att bilden av honom ger ett trevligt intryck och även jag stödjer honom till fullo!

    SvaraRadera